"Разходка през лабиринта на Медина по време на призива за молитва" - написа Мадона в страниците си във фейсбук и инстаграм в навечерието на 60-ата си годишнина. Тя качи и видео, заснето по улиците на древния пазар в града - част от Маракеш (не става въпрос за Медина в Саудитска Арабия, б.р.).

"Рожден ден, вълшебство, авантюра", написа Мадона към него.

Във вторник Мадона качи в интернет своя снимка от Маракеш, Мароко, с фес на главата и берберски бижута.

 

A post shared by Madonna (@madonna) on

Къде точно Мадона ще отпразнува годишнината си не е известно. Полицията в историческото сърце на Мароко обаче е мобилизирана да държи настрани журналисти и фотографи.

Освен това за 60-годишнината си Мадона пусна колекция в полза на благотворителната си организация за Малави, пишат световните медии.

Мадона на пресконференция в Малави - страната, в която налива пари за деца и сираци.

Коя обаче е Луиза Чиконе?

Мадона е родена като Луиза Чиконе на 16 август 1958 година в Бей Сити, Мичиган. Тя е третото от общо осем деца в семейството и израства в силно католическа атмосфера. Баща ѝ е син на италиански имигранти, а майка ѝ е с френско-канадски корени.

Майка ѝ умира на 33 години, когато Мадона е едва на 5 години. Бащата наема детегледачка, за която по-късно се жени. Двамата имат две деца.

Мащехата Джоан и бащата Тони Чиконе

Бащата държи всичките му деца да ходят на уроци по музика. Няколко месеца Мадона ходи на пиано, но успява да убеди баща си да замени тези уроци с курсове по балет.

Мадона учи в гимназията Рочестър Адамс, където е пълна отличничка и членува в мажоретния състав. След като завършва, тя постъпва в Мичиганския университет, където получава стипендия заради постиженията си в танците.

Горе - дебютният сингъл на Мадона Everybody от октомври, 1982 г.

Под въздействието на своя учител по танци Луиза изоставя следването и само след един семестър се премества в Ню Йорк, за да търси успех като танцьорка. Учи модерни танци при легендата Марта Греъм.

След като през 1979 година участва като танцьорка в световното турне на френската диско звезда Патрик Ернандес, Мадона решава да изостави танците и се насочва към правенето на музика. Сформира няколко групи, сред които „Брекфъст Клъб“ (Breakfast Club) и „Еми“ (Emmy). Пише сама няколко песни, чрез които става известна в няколко клуба в Ню Йорк.

Екипът от Virgin Tour през далечната 1985.

От началото на 80-те години до днес Мадона прави шеметна музикална кариера.

Горе - записан през 1984 г., Like A Virgin става първият албум на жена изпълнител, продал над 5 млн. копия в САЩ, а по-късно става диамантен с 21 000 000 по цял свят.

Но като заговорихме за легендарни нейни изпълнения на MTV наградите, нека си спомним и това:

 

 

Кое е това момиче... И коя е тази година?! 1987-а

Певицата има огромен успех и е покорила сърцата на феновете в над 100 държави. Има 13 издадени албума, продала е над 30 милиона копия.

"Деветдесетарска" класика от Blond Ambition World Tour, 1990

Зад гърба си има 10 световни турнета, а през 1997 година получава "Златен глобус" за ролята си на Евита Перон във филма „Евита“.

Мадона е известна с неизчерпаема енергия, безупречна фигура и спартански начин на живот. Поддържа тялото си с тежки спортни натоварвания.

След идването на новия век - през 2001-а...
... и през 2012-а.

Майка е на 6 деца, 4 от които са осиновени.

Освен като певица Мадона се изявява и като автор на книги, бизнесдама, дизайнер, подкрепя и редица благотворителни каузи.

А това долу - независимо дали се покрива с представите ви за добър вкус - е восъчната "Мадона" от Мадам Тюсо в Хонконг.