По всичко личи, че шефката на Търговския регистър Зорница Даскалова ще оваканти поста, след като и премиерът Бойко Борисов днес й се закани. 

"Не съм доволен от шефката на Търговския регистър. Нека да преодолеем кризата, да си довършат работата, да изчакаме още 4-5 дни и там ще направим промени", заяви министър-председателят в Шумен, след като даде старт на строителството на отсечката Буховци-Белокопитово, а с нея и на магистрала "Хемус".

"Немалко пари и немалко инвестиции са направени там. На тези, които е трябвало да мислят за тези неща, ще потърся отговорност, но когато има криза, не се пипа", добави премиерът. Той заяви, че няма как да изчезне информация от регистъра.

Няколко партии вече поискаха отстраняването на Зорница Даскалова. Лидерът на "Да, България" Христо Иванов призова Даскалова и фирмата, която поддържа регистъра - "Лирекс", да бъдат отстранени от процеса. Ден по-рано и от БСП поискаха оставката на Даскалова, както и на правосъдния министър Цецка Цачева. В канонадата заради неработещия от миналия петък Търговски регистър се включи и лидерът на АБВ Румен Петков - също с искане за оставката на Зорница Даскалова.

В Търговския регистър вече могат да се правят справки за фирми, като обещанието е в края на следващата седмица работата му да бъде възстановена напълно. 

Цялата информация на Търговския регистър е налична, увери журналистите в Шумен министърът на финансите Владислав Горанов. В момента се извършвали тестове и настройки.

"Когато регистърът е готов и верифициран, ще бъде пуснато и регистърното производство. Сега стартира регистърът с възможност за справки, но все още не е достъпна услугата за вписване в него. Цялата информация е налична към 9 август. Трябват още няколко дни, за да се тества базата данни за консистентност, след което ще бъде пусната и регистърната услуга", коментира Горанов.

В Шумен Борисов посети ОУ "Илия Рашков Блъсков" - едно от четирите училища, които ще бъдат реновирани по ОП "Региони в растеж" и в които учат общо над 4000 деца. "Да има повече деца и повече желание да учат - това е добре да се чува. Създаваме условия децата да учат, да спортуват и да са добре", добави Борисов. После разгледа санирани блокове и посети индустриалната зона, където последните 2 години са привлечени 18 инвеститори, поясняват от правителствената пресслужба.