Прокуратурата разпространи становище във връзка с назряващия протест на жители на родопския гр. Чепеларе, които си искат изправената пред закриване районна прокуратура.

"В изпълнение на Решение на Прокурорската колегия към ВСС от 25 юли 2018 г. главният прокурор е изпратил писмо до кметовете и председателите на общинските съвети на общините Ардино, Белоградчик, Брезник, Дряново, Кула, Мадан, Тервел, Тополовград, Трън, Трявна, Чепеларе", пишат от държавното обвинение до гражданите, които заплашват да препречат утре главния път за Смолян.

Клуб Z припомня, че след конституционно питане Цацаров предприе стъпки по закриване на ненатоварени прокуратури. На мястото им - както става ясно от писмото - ще има "териториални отделения", които ще изпълняват "в пълен обем законовите си задължения – ще участват в съдебни заседания, ще дават дежурства и ще приемат граждани".

"В тези отделения прокурорите ще изпълняват и след 1.01.2019 г. в пълен обем законовите си задължения – ще участват в съдебни заседания, ще дават дежурства и ще приемат граждани. По никакъв начин правоприлагането в посочените населени места няма да бъде нарушено, а ефективното изпълнение на работата на прокуратурата ще бъде гарантирано чрез адекватно разпределение на натовареността и оптимално използване на ресурсите", гласи дословно изявлението от кабинета на главния прокурор.