Треньорът на "Ливърпул" Юрген Клоп се включи в дискусията около Месут Йозил и други германски футболисти с турски корени. Коментарите около оттеглянето на халфа от "маншафта", изявлението му за расизъм и снимката с Реджеп Ердоган, направена преди руския мондиал, не стихват.

Преди дни президентът на "Байерн" Ули Хьонес за пореден път "настъпи" Йозил. И то не само заради скандала - босът постави под съмнение и футболните способности на световния шампион от 2014 г., заявявайки, че "имиджът на Месут е по-голям от качествата му".

Капитанът на "Арсенал" и други "германски турци" често са набеждавани, че не оценяват шанса да играят за Германия и че не се раздават достатъчно.  

"Цялата история е класически пример за дезинформация и, разбира се, пълен нонсенс, заяви Клоп в интервю пред германския тв канал Sport 1. - В политиката на показ винаги излизат малки неща, а големите остават на заден план с цел да си продължат постарому. Обиковено интелигентните хора са склонни да премълчават, защото не е лесно да кажеш истината. И аз се причислявам към тези хора. А онези, които нямат никаква представа как стоят нещата, се изказват на висок глас."

"Познавам много добре Илкай Гюндоган, същото се отнася за Емре Джан и Нури Сахин, продължава Клопо. - Не мога да кажа, че познавам Месут, но бих си го прибрал у дома. Нямам съмнения в тези момчета, най-малкото пък за лоялността към тяхната родина (бел. ред. – всичките изредени са родени в Германия). Разликата е, че имат още нещичко и то е в корените им. Къде е проблемът? Това е прекрасно."

Един от най-нашумелите треньори във футбола, който много често се шегува пред медиите, а лафовете му са прочути, този път показва, че има мнение по въпроса и не си позволява чувство за хумор.

"По време на Световното през 2006 г. (в Германия – бел. ред.) всички мислехме, че културното разнообразие е нещо страхотно. Гледал съм онези фантастични реклами, в които родителите на Джералд Асамоа и Марио Гомес правеха барбекю заедно. Всички споделяхме мнението, че това работи прекрасно. Сега две момчета бяха подмамени от политически интелигентни хора да позират за снимка, но след това имаха много малко възможности да кажат онова, което в пълна степен искат да кажат. Точно заради това намирам цялата дискусия за лицемерна. Лоши неща се случват, когато хората не са добре информирани. Дори медиите трябва да спрат с целия шум, който вдигат всекидневно. Просто се успокойте и вижте кои хора стоят за цялата работа", завършва наставникът на "Ливърпул", който стана шампион на Германия с "Борусия" (Дортмунд) и игра на финал в Шампионската лига.