Проект за решение за одобрение на Подробен устройствен план - план за застрояване на 22 дка в непосредствена близост до плаж Силистар, който се намира между Синеморец и Резово в природен парк Странджа, е внесъл кметът на Царево Георги Лапчев, съобщи "Биволъ", прилагайки и факсимиле на предложението. Проектът е за вилно селище, ниско строителство - до 5,5 м, става ясно от документа. Освен това за частта от имота от 853 кв. м., чрез която се осъществява безпрепятствен достъп до плаж Силистар, ще се учреди право на преминаване, както изисква Законът за устройство на територията, пише още в докладната на кмета.

Предложението на Георги Лапчев е поставено под точка последна (№ 24) в дневния ред на заседанието на общинския съвет на Царево, което ще се проведе утре, петък, показа проверка на Клуб Z.

Според публикацията на "Биволъ" теренът, върху който се иска да се появи вилно селище, освен че се намира в Парк "Странджа" и на територията на защитените зони от Натура 2000, се нужда и от становище на екоминистерството дали там може да се строи. Второ - все още няма приет Общ устройствен план на община Царево, а според наредба на МОСВ не трябва да се одобряват ПУП на парче.

Имотът не е бил планиран за застрояване от ПУП на Община Царево от 1998 и ОУП на община Царево от 2008 г. Съгласно последния предложен вариант на плана от 2018 г., в района на Силистар не се предвижда никакво вилно строителство. Имотите са като новопредвидени в зона Ок – к – 8 Зона за къмпинги, каравани, бункагала и палатки. Но този ИОУП не е минал екологична оценка и оценка за съвместимост с целите на Натура 2000, разказва още пубрикацията на "Биволъ".

Според кадастъра имотът е частна собственост, а територията е урбанизирана, показа справка в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Теренът се намира точно до къмпинг "Силистар", съвсем близо до едноименния плаж. Цялата местност "Силистар" е обявена за защитена местност с решение на Министерството на околната среда и водите от 1992 г.

Според "Биволъ" предложението за план за застрояване на вилни сгради с показатели 30% плътност, Кинт  0,5, височина до 5,5 м. или 2 етажа е внесено от собственика на терена - „Ню Билдинг Естейтс“ ЕООД, който е придобил имота с площ 22 169 кв.м. на 30 юли от Сибанк/ОББ срещу 435 172 лв. или близо 10 евро на кв.м.

„Ню Билдинг Естейтс“ с капитал 500 лв. е собственост на „Ню Билдинг Пропърти“ ЕООД с капитал 100 лв., която е еднолична собственост на лицето Десислава Цветанова Георгиева. От медията са я потърсили за коментар чрез електронна поща и по телефон, но до момента без резултат.

Съдружниците

Десислава Георгиева е в съдружие с Петьо Петков в няколко фирми. Двамата имат партньори със спорна репутация, пише "Биволъ", позовавайки се на данни от фирмения регистър.

Един от тях е Стефан Кемалов, известен като Бат’ Сали и с участието си в едно от изданията на "Биг Брадър". Петков и Кемалов са съдружници, а Кемалов и Георгиева - управители на фирмата "Мегабилдинг Груп“, част от чиито акции бяха запорирани от Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, след като Кемалов бе арестуван през 2008 г. в акция срещу престъпна група, изготвяла неистински документи за самоличност, винетки, свидетелства за основно образование и шофьорски книжки. Запорът е обжалван и отпада. Историята мълчи по въпроса какво се случва с разследването по-нататък.

Друг съдружник на Десислава Георгиева е руснакът с кипърски паспорт Игор Риммер. Фирмите му са регистрирани в Разлог. Според друго разследване на "Биволъ" той е бил замесен и в опит за строеж на вили без ОВОС в Пирин, близо до "Круше" - тоест на 100 м от защитена зона от "Натура 2000".