Шейх Халед бин Зайед ал Нехаян, братовчед на собственика на "Манчестър Сити" Шейх Мансур, е отправил оферта за закупуване на "Ливърпул" на стойност 2 милиарда паунда, която е била отхвърлена.

За това информира в. "Дейли Мейл", а темата бе доразвита от Би Би Си.

Сайтът на британската обществена медия се позовава на анонимен източник от "Ливърпул", който е заявил, че клубът не се продава и че преговори няма да има. Американската компания "Фенуей спортс груп", която притежава "червените" от "Анфийлд", често получавала предложения. Въпросната оферта не е достигнала директно до собствениците Джон Хенри и Майк Гордън.

Тя е дискутирана с фирма за финансови услуги, която е имала нещо като посредническа и "филтрираща" роля. "Фенуей спортс груп" нямало какво да коментира за офертата на Шейх Халед. Тя не е била разгледана като възможност за сделка.

Източникът на Би Би Си е пояснил, че американските собственици биха приели миноритарен инвеститор, стига да е от търговски интерес за "Ливърпул" на конкретни пазари и да помогне за развитието на един от най-популярните и успешни британски клубове.

Според "Дейли мейл" Шейх Халед бин Зайед ал Нехаян е предложил 2 милиарда лири в края на миналата и началото на настоящата година. В предложението му е участвал и неназован китайски бизнесмен.

Изданието твърди, че Мидхат Кидвай, управляващ директор групата на шейх Халед, се е срещнал с президента на "Ливърпул" Том Уорнър в Ню Йорк. Източникът на Би Би Си обаче пояснява, че тази среща била "случайна", а не "планирана". Красноречив бил фактът, че там не са присъствали Джон Хенри и Майк Гордън.

Тяхната "Фенуей спортс груп" закупи "Ливърпул" за 300 милиона паунда през 2010 г. Според KPMG сега стойността на клуба 1,42 млрд. Закупуване за 2 милиарда би било най-скъпото в историята на спортните клубове.

В класацията на KPMG на първо място като стойност е "Манчестър Юнайтед" - 2,93 млрд. паунда, следват "Реал" (Мадрид) - 2,63 млрд., "Барселона" - 2,5, "Байерн" (Мюнхен) - 2,3 и т.н. След "Юнайтед" английските клубове са подредени така: "Манчестър Сити" - 1,94 млрд., "Арсенал" - 1,89, "Челси" - 1,58, "Ливърпул" - 1,4, "Тотнъм" - 1,16 и т.н.