Виетнамските власти поискаха от компанията Monsanto да изплати обезщетение на жертвите на агента "ориндж" - химикал, с който компанията е снабдявала американските военни по време на войната във Виетнам, пише The Independent.

Основната съставка в тази смес от хербицид и дефолиант - диоксин, е особено токсичен химикал, използван от военните за унищожаване на тропическите гори и растителността.

От 1961 до 1971 г. американската армия е разпръснала около 12 милиона галона (около 45 милиона литра) химикали над Южен Виетнам. Диоксинът, който се използва при производството на "ориндж", води до сериозни здравословни проблеми като различни увреждания при новородените, рак и т.н., отбелязва The Independent.

През август съдът в САЩ постанови Monsanto да изплати $290 милиона на Дуейн Джонсън, градинар в училище, заболял от рак. Той е пледирал пред съда, че заболяването му е причинено от препаратите срещу плевели, произвеждани от биотехнологичната корпорация.

Според съдебното жури, компанията е знаела, че препаратите Roundup и RangerPro, съдържащи глифозат, са опасни за здравето, но не е предупредила потребителите. Глифозатът е опасен и за пчелите и в ЕС се води дебат относно ограничаването му, за което настоява Европарламентът, и удължаването на лиценза за използването му.

Към настоящия момент Monsanto е въвлечена в над 5000 подобни дела като това на Дуейн Джонсън.

Решението по делото "Джонсън" е правен прецедент, казва Нгуен Фуон от виетнамското външно министерство, цитиран от The Independent. По думите му това опровергава предишни твърдения за безвредните хербициди, създадени от Monsanto и други американски корпорации за нуждите на американската армия.

Агент "ориндж" е бил разработен за правителството и решенията къде и как да бъде използван са негови, отбелязват от Monsanto. Освен това напомнят, че компанията е била само един от деветте доставчици. 

Monsanto е създадена в щата Мисури през 1901 г. Миналата година германският химичен концерн Bayer съобщи, че купува американската компания. Сделката приключи тази година.