УЕФА наказа "Левски" с два мача без публика и 40 000 евро глоба по четири различни провинения на публиката в мачовете с "Вадуц" от първия предварителен кръг на Лига Европа, потвърди официалният сайт на "сините".

Днес на "Герена" е пратено писмо със санкциите, предстои клубът да получи и подробно разяснение.

Наказанието е заради расистки възгласи и звуци, опит за нахлуване на терена и хвърлени предмети от трибуните. Расистки прояви имаше и на двете срещи - в Лихтенщайн и София, а другите две провинения на част от зрителите са описани от делегата на УЕФА на реванша.

"Левски" отпадна след 0:1 и 3:2 на "Герена".

"Сините" са били санкционирани с 10 000 евро и предупреждение за мач при закрити врати още след срещата в Лихтенщайн. В ответния сблъсък запалянковци счупиха седалки и замеряха терена с тях, а някои пробваха да навлязат на игрището откъм сектор "В".

Изпълнителният директор на "Левски" Красимир Иванов направи следния коментар пред "Дарик радио":

"Ако трябва да сложим някаква сума върху това, директният финансов ефект от самата глоба и провеждането на два мача пред закрити врата е поне 100 хиляди евро, но сигурно има и още пропуснати ползи, които ще надвишат още тази сума. След първия мач във Вадуц говорих с Националния клуб на привържениците, тогава наказанието беше 10 000 евро и предупреждение от един мач при закрити врата. Там проявите бяха доста по-ограничени, но изводът е, че явно не е чуто това."

"Прекалено лесно извинение звучи, че е атакуван Делио Роси и човек да прави, каквото си иска, щом е недоволен. Как ще ни накажат за расистко поведение, след като са искали да атакуват треньора? Трудно намирам думи какво да кажа по темата, всички гледаме футбол и знаем какво се случва на Запад. Но явно има част от хората, които идват на стадиона и го смятат за забавно да правят такива неща. Видяхте, че и в Търново хвърляха факли по терена", допълни Иванов.

Това не е първото наказание на "Левски" от УЕФА. Предпоследното датира от същия период на 2016 г., когато "сините" бяха глобени с 57 хиляди евро и един мач без публика заради нацистки символи на мача със словенския "Марибор" от Лига Европа.