Африканската чума по свинете, която върлува в съседна Румъния, може да унищожи изцяло древната българска порода "Източнобалканска свиня". Огнища на болестта са засечени само на 15-20 км от границата със северната ни съседка, а ваксина за заболяването няма, предупреди Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на източнобалканската свиня (АРСИС) в Шумен.

"Макар това да е единствената запазена аборигенна порода прасета у нас, популацията им се е свила от 55 000 животни допреди десетина години до 3500 и е застрашена от изчезване. Източнобалканските свине са черни на цвят с високи здравословни показатели на месото и сланината. Отглеждат се само пасищно в широколистни гори в по-малко от 5% от общините в страната. Ако заболяването премине границата ни и се разпространи при дивите, домашните и индустриално отглежданите прасета, опасността да загубим безвъзвратно породистите черни свине е огромна", подчерта Донева.

Африканската чума навлезе на румънска територия през границата с Украйна. По последни данни в Румъния са засечени 725 огнища на заболяването при домашни прасета в 156 населени места в северозападната и югоизточната част на страната.

Заболяването се разпространява основно от югоизточните райони в посока запад и към Централна Румъния. Местните медии определят навлизането на болестта в Румъния и нанесените щети на свиневъдния сектор като "национална катастрофа".

В събота беше потвърдено наличието на вируса в най-голямата румънска свинеферма, която е и втората по големина в Европа. Засегнатият свинекомплекс е собственост на TEBU Consult в област Браила и в него са се отглеждали около 140 000 свине. 

Заразяването вероятно е станало чрез замърсена вода от река Дунав, която се използва в свинекомплекса, посочва Джику Драган, директор на Санитарно-ветеринарната дирекция в Браила. В река Дунав са намерени изхвърлени от румънски фермери трупове на заразени свине.

“Умъртвихме 29 000 прасета в района, за да предпазим тези големи свинекомплекси, и докато бяхме фокусирани на сушата, заразата проникна чрез водата”, казва Джику Драган. От понеделник, 27 август, започна евтаназирането на всички свине в заразената ферма.

Заради опасността смъртоносната за животните болест да навлезе и у нас, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) забрани вноса от Румъния на продукти от свинско месо за лична консумация, а Министерството на земеделието, храните и горите изгради ограда по цялото 133-километрово протежение на границата. В момента по думите на заместник-министъра  на земеделието доц. Янко Иванов продължава доокомплектоването й с режеща тел тип "Бруно" и с репеленти.

Държавата закъсня с мерките срещу чумата и не се справя с ограничаването на популацията на дивите свине, включително и покрай река Дунав, изтъкна Радостина Донева. 

"Не е ясно при навлизане на африканска чума в България къде ще се унищожават всички заразени прасета. Доскоро у нас имаше два лицензирани екарисажа – в Шумен и във Варна, но през пролетта и двата бяха затворени за нарушения, а финансирането им бе спряно. Пред Европейската комисия е обявен софийски мобилен инсинератор, но според представители на бранша той няма капацитета да обслужва цялата страна“, предупреди председателят на АРСИС–Шумен.