След като избиването на заразените с чума стада от овце и кози в Странджанско е на приключване, от север идва ново бедствие - африканска чума по свинете. 

При навлизане на заразата в България ще наблюдаваме десетки случаи на умъртвяване на животни, както се случва с чумата по дребните преживни животни. Още няма официален анализ за очаквания размер на щетите, но те могат да достигнат 1.5 - 2 милиарда лева в сектор "Свиневъдство", коментира по БНР председателят на Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" Васил Василев.

Според Василев проблем е и наличието на само една лаборатория в България, която да прави изследване на африканска чума - напълно недостатъчно. Едно от сдруженията е предало 7 проби за изследване преди 15 дни и още няма отговор от Агенцията по храните, посочи той. Василев запита какво ще се прави, ако започне интензивно отстрелване.

Заради опасността от африканска чума по свинете по сухопътната граница между България и Румъния се разчистват терени с цел изграждане на ограда. Тя трябва да спира движението на диви свине от Румъния, където има стотици огнища на заболяването.

Ветеринарите в Берковица и района са с повишено внимание, за да не се допусне разпространение. На заседание на общинската епизоотична комисия в Берковица бяха обсъдени предохранителни мерки, съобщи кметът Милчо Доцов. Най-важно е да се регистрират всички свине от домашните стопанства, тъй като в крайните квартали много хора отглеждат по едно-две прасета за собствени нужди. Освен това жителите на града трябва да съобщават за всяка умряла домашна или дива свиня. Открит е дежурен телефон.

Започва изплащане на помощите за убитите овци и кози

През миналата седмица шефът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев разпореди умъртвяване на всички дребни преживни животни и от откритото ново огнище на чума по овце и кози във ферма в ямболското село Болярово и в "контактните животновъдни обекти".

Очаква се в Болярово да бъдат взети нови проби от стопанството на Ана Петрова, за да се установи дали наистина има зараза в стадото ѝ от 200 овце, предаде БНР. Очаква се със съгласието на собствениците ветеринарите да вземат от животните им повторни проби, които да потвърдят или да отхвърлят съмнението за чума. Стопаните обаче отказват, тъй като се опасяват от манипулация на изследванията. 

По БНТ днес земеделският министър Румен Порожанов ги призова да допуснат екипите да вземат повторни проби и увери, че ще проследи процеса. 

"Ако втората проба докаже, че няма заболяване, те все пак ще останат под наблюдение. Никой няма за цел да манипулира, разбира се, че пробите са истински. С министър Радев поискахме изслушване, изнесохме данни, че в района на Странджа, Краище и Шарково има положителни проби, потвърдени включително и от лабораторията във Франция, така че заболяването го има, то съществува", коментира Порожанов.

Едно разпространение на болестта в по-големи райони създава икономически загуби за цялото овцевъдство в България. В 5 населени места имаме умъртвяване на животните, но в 7 общини имаме спиране на търговията с мляко и месо, посочи министърът.

Министерството на земеделието вече води регистър на заразените с чума огнища и оттам качват всяка проба и всяка заповед на сайта на БАБХ.

Междувременно в село Шарково започва изплащането на обезщетенията на стопаните, чиито кози и овце бяха умъртвени заради чумата. Фермерите ще получат по около 190 лева за овца или коза. В района се допускат само местни хора, като жандармерия проверява дали са с местна регистрация.

Земеделският министър съобщи, че на баба Дора, чието стадо бе избито, било предложено друго стадо от кози от Карловския балкан, но тя отказала.

Стопаните очакват да приключи пълната дезинфекция на оборите, след която започва да тече 21-дневен карантинен период, след който могат отново да имат животни. Ще продължи вземането на проби от животните за изследване на всеки 20 дни. Сега това става в зона от 10 км около огнищата на зараза, но по препоръка на Европейската комисия зоната ще се разшири на 20 километра.

До момента липсва цялостна оценка от българските власти колко са щетите от чумата по овцете и козите в Бургаско и Ямболско.