"Ще се боря със зъби и нокти по това дело да излезе истината и ако г-н Григоров има някаква вина – да понесе само нея, а не всички вини."

Това обяви пред бТВ адвокат Христо Ботев, който защитава пред съда водача на автобуса, катастрофирал край Своге, Григор Григоров. Самият той от вчера е под домашен арест - това е мярката за неотклонение, поискана от прокуратурата. 

В трагичния инцидент загинаха 17 души, има и ранени. Григоров обаче към момента е единственият с обвинение, което се случва почти светкавично - повдигнато е още докато мъжът е в болница заради нараняванията си, без да знае, че има право да потърси адвокат - заедно със следовател при него е бил пратен служебен защитник на място и така е повдигнато обвинението, стара ясно от думите на адвоката му. 

Според Христо Ботев по данни от делото става ясно, че нито Григоров, нито свидетелите, разпитани досега, сред които са и оцелелите от катастрофата, не помнят толкова добре секундите преди инцидента. Шофьорът е разказал, че помни реплика от салона "Гледай, тия карат като луди” при вида на коли от насрещното движение. Експерименти и експертизи доказаха, че при завоя, на който става инцидентът, голямо превозно средство - камион или автобус, неизбежно навлиза в насрещното платно, докато прави маневра.

"Няма категорични данни, че е имало превишена скорост на движение. Прокуратурата гради обвинението на данни от такошайбата, но това не е достатъчно доказателство, а съдебната практика е спорна. Но всички казват, че автобусът се е движил бавно", каза още Христо Ботев. 

Все още няма данни за експертиза на спирачен път и други методи за установяване на скоростта на движение, които трябва да бъдат приложени, обясни още защитникът. 

Ботев призна, че това, че автобусът не е преминал втори годишен технически преглед (срокът е изпуснат с няколко дни - б.р.), е пропуск. За такова нарушение на Закона за движение по пътищата нарушителят подлежи на глоба. Но експертизите по делото са доказали, че превозното средство е било напълно технически изправно - тоест проблем със самия автобус не е имало. 

За начина, по който се развива случаят до момента, адвокат Ботев констатира: 

"Слагат едно лице напред, за да има виновен. Ако има грешка, той ще си понесе отговорността. Но това е първият случай, в който общественото мнение не е срещу шофьора."  И разказа за масираната обществена подкрепа за Григоров.

И днес предстои протест на хората от Своге с настояване за ревизия на пътя, на който стана инцидентът. Строителният министър Николай Нанков вече призна, че в износващия се слой на положения при рехабилитацията на пътя е използван недопустим материал - варовик. Той се полира с времето и пътят става хлъзгав. Оказа се още, че лабораторията, в която са изпитвани вложените в пътя материали, е близка до изпълнителя на ремонта "Трейс груп холд" - основен съдружник в обединението "Трейс Своге" ДЗЗД. Освен това при обявяването на търга за ремонта и сключването на договор не е имало изискване за тестване на материалите в независима лаборатория. Обектът пък е приет само по документи. 

Вчера хората от Своге протестираха в защита на Григор Григоров. Протестите ще продължат до 6 септември всеки ден.

Адвокатът настоя "прокуратурата един път да си свърши работата от - до" и да не разделя делата, а да направи цялостно разследване на всички обстоятелства, длъжностни лица, изпълнители на пътя и т.н. - всичко, за което говори главният прокурор Сотир Цацаров. 

"За Аспарухово прекратиха делото само защото не намериха някой клошар, който да си е излял чашата вода и оттам да е тръгнал водопадът" - така защитникът илюстрира какво се случва обикновено в нашата държава, когато се разследват трагични инциденти, в които и конкретни длъжностни лица, и институциите и биха могли да носят вина. 

 
Христо Ботев ще се срещне с Григоров през следващите дни. Според защитника мярката за неотклонение трябва да се обжалва.

Преди дни делото за наводнението във варнеския квартал преди години приключи със заключение, че за бедствието и жертвите е виновен единствено проливният дъжд.