Басейнова дирекция "Черноморски район" съобщи, че водата до плажа на Созопол не е замърсена - въпреки изтичане на мазут от потъналия през 1921 г. край остров "Свети Иван" американски кораб "Мопанг". 

На 22 август са взети повторни проби от морските води в 4 пункта: непосредствено над потъналия кораб, до боновото заграждение, на 1 км от брега на плаж "Черноморец" и на "Централен плаж Созопол". Анализът на пробите показва, че непосредствено извън ограждението на разлива и до морския плаж няма замърсяване на морската вода, съобщиха от "Басейнова дирекция".

Останалите изследвани показатели са под границата за определяне на метода за изпитване и отговарят на стандартите за качество на околната среда. Потвърждава се минимално локално замърсяване с нефтопродукти единствено в района на разлива, непосредствено над потъналия кораб в акваторията на остров "Св. Иван".

Извършено е изследване за наличие на нефтопродукти, полихлоробифенили, бензен, етилбензен, толуен, стирен, аценафтен, аценафтилен, флуорен, фенантрен, флуорантен, антрацен, нафтален, бензо(а)пирен, бензо(b)флуорантен, бензо(k)флуорантен, бензо(g,h,i)перилен, хризен, бензо(а)атрацен.

Резултатите от изпитването са сравнени с нормите на Наредба Н-4/ 2012 г. за характеризиране на повърхностните води и Наредбата за стандарти за качество на околната среда за приоритетни вещества и други замърсители. Резултатите от взетите проби от морската вода от плажовете Корал и Алепу са под границата за определяне на метода за изпитване и отговарят на стандартите за качество на околната среда по всички изследвани показатели, уверяват от държавната институция.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов проверява на място операцията по източване на мазута от потъналия кораб, заради която правителството гласува отпускане на 2.4 милиона лева. Сумата е предназначена в случай че се наложи изпомпване на максимален обем мазут от 600-650 тона. Ако количеството е по-малко, няма да бъдат изразходвани на сто процента средствата. Фирмите, които ще се заемат с изваждането на горивото, са "Хидроремонт Варна" и "Дийп Дайф".

Корабът "Мопанг" е превозвал стоки от Истанбул към Бургас. Натъкнал се е на мина близо до Созопол и е потопен.