Ще има нов опит за разчистването на мазутния разлив край Созопол. Водолазите се надяват, че ще могат да влязат в залива и да пристъпят към ликвидирането му въпреки лошите условия. Прогнозата за подводните течения изключваше подобна възможност до края на месеца. 

Подготвителните действия на място за източване на мазута от потъналия кораб "Мопанг" са започнали днес, съобщиха от Министерството на регионалното развитие. Работната платформа, която ще е в основата на операцията, вече е разположена в морето над потъналия през 1921 г. плавателен съд.

В понеделник водолазните екипи не можаха да започнат източването на "Мопанг" заради силното вълнение и поривистия вятър. От "Морска администрация" потвърдиха, че боновите заграждения в района на изтичането на мазута са разкъсани от вълните и изтеклото гориво се носи към брега. Изтичането на мазут от потъналия край Созопол кораб продължава, макар и в малки количества. Според любители водолази, които вчера направиха оглед, гориво има не само в резервоарите, но и в други части от плавателния съд.

Според прогнозата, за да се извади мазутът, ще са необходими поне 50 дни.

Първата задача сега е подробно заснемане на разположението на "Мопанг", за да се прецени как да застанат плавателните съдове, участващи в операцията.

Водолазът Ивайло Иванов обясни пред Нова тв, че трябва да бъде направена хидрографска снимка, която да установи как е разположен корабът, за да може да бъде изготвен план за действие. След хидрографската снимка следва да бъде направено разграфяване на целия кораб, почистване, пробиване на отвори и източване на мазута. В процеса ще участват между 6 и 12 души.

Според представители на "Морска администрация" разливът е овладян.

"Разливът е овладян още преди седмица. В момента от кораба не излиза мазут", обясни кап. Живко Петров, директор на ИА "Морска администрация".

Според него петната от мазут, които се наблюдават по крайбрежията, са остатъчни части от първоначалния разлив.

"Към момента няма следи от петролни продукти. Резултатите от пробите са добри. Няма здравен риск за гражданите, които посещават плажовете", заяви д-р Марина Кофинова, зам.-директор на РЗИ-Бургас.

Преди около седмица водолазът доброволец Михаил Заимов предупреди пред бТВ, че има опасност всеки момент потъналият край Созопол кораб "Мопанг", който изпуска мазут от началото на август, да се разцепи и да изпусне наведнъж 100 тона мазут. "В момента екологичната катастрофа на морското дъно е факт", каза още той. Заимов беше първият, който подаде сигнал до "Морска администрация" за проблема.

Той определи тогава случващото се като национално бедствие – застрашаващо риболовния сезон, мидените ферми и екологията на морето, която тежко нарушава в целия й параметър. "Ако не се вземат мерки, има реална опасност по всяко време корабът да получи още структурни нарушения. Вследствие на тях 100 тона гориво ще отидат на повърхността и вятърът ще ги понесе в произволна посока", каза той.