Руският регулатор Роскомнадзор предупреди с писмо компанията Google за недопустимо вмешателство в изборния процес, съобщи РИА Новости.  В писмото става въпрос за YouTube, където, според регулатора, се публикуват видеоклипове, които призовават потребителите да нарушават действащото руско законодателство.

Писмото до Google е било изпратено от името на Централната избирателна комисия (ЦИК), каза eдин от членовете ѝ Александър Клюкин след заседание на комисията за защита на националния суверенитет към Съвета на федерацията. То е адресирано до шефа на Alphabet Inc (компанията-майка на Google) Лари Пейдж.

Нямаме отговор от Google. Смятаме, че липсата на адекватна реакция от тяхна страна всъщност ще бъде пряка намеса във вътрешните работи на Русия, подчертават от Роскомнадзор.

Гневът на руските власти е заради разпространяваните в YouTube клипове на опозиционера Алексей Навални, който призовава в деня на изборите - 9 септември, на демонстрации срещу пенсионната реформа. Навални призова за акция по цяла Русия и на 27 август беше вкаран в ареста за 30 дни. Тогава активистът заяви, че акцията трябва да се състои, независимо от неговото задържане.

Представител на ЦИК заяви, че "г-н Навални придобива рекламни инструменти от Google", за да публикува в YouTube информация за политически действия на 9 септември. В писмото на избирателната комисия се казва, че такива събития са незаконни в Единния ден за гласуване.

На 9 септември в Русия ще се състоят избори за губернатори на области, кметски, както и избори на депутати от парламентите на различни равнища, включително за 7 депутати в Държавната Дума. За преизбиране се бори настоящият кмет на Москва Сергей Собянин.

Роскомнадзор предупреди Google да не предоставя ресурси за противозаконна дейност в ден на избори.

Освен регулаторът, писма с подобно съдържание до Лари Пейдж са изпратили и Федералната антимонополна служба, и прокуратурата на Русия. 

Руското външно министерство съобщи на свой ред, че ще информира американските си колеги, че информационните им ресурси "са на милиметри от нарушаване на руското изборно законодателство". Посланикът за особени поръчения Андрей Нестеренко заяви, че Москва е констатирала опитите на САЩ да се намесят в руските избори.