Русия е поканила България на официална среща за предоговаряне цените на природния газ, заяви днес по БНТ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Дали ще се стигне до по-ниски цени от сегашните, на които "Газпром" продава синьото гориво на "Булгаргаз", е рано да се каже.

България е от най-зависимите от внос на руски природен газ страни - близо сто процента. Страната консумира около 2,85 милиарда куб. м газ годишно, като най-големият потребител е столичната топлофикация.

Предоговарянето стана възможно, след като Брюксел стартира антимонополното разследване заради завишените цени на природния газ, по които "Газпром" продаваше гориво на осем държави от Югоизточна Европа. Според становището на Европейската комисия (ЕК), руската компания е нарушила антитръстовите правила на ЕС, като следва обща стратегия за разделяне на пазарите на газ според националните граници в осем държави членки (България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия). Тази стратегия вероятно е позволила на "Газпром" да налага по-високи цени на газа в пет от тези държави членки (България, Естония, Латвия, Литва и Полша), съобщи ЕК преди време.

 За да избегне сериозни санкции, "Газпром" сключи споразумение с ЕК, според което се отказва от забраната за препродажба на руски газ към трети страни и се съгласи да преразгледа цените с потърпевшите държави.

"След като в официалния вестник на ЕС беше публикувано решението на ЕК по антимонополното дело срещу "Газпром", изтекоха десетте седмици, определени като срок, в който "Газпром" трябваше да покани страните, засегнати от решението“, съобщи председателят на КЕВР.

По информация, която официално ми беше подадена от Европейската комисия, очаквам започване на преговори, които да доведат до по-добри условия за България в рамките на договора за доставка на природен газ от "Газпром". Какви ще бъдат резултатите от тези преговори зависи вече от тяхното провеждане", добави още Иванов.