Националният ни отбор по футбол победи Словения с 2:1 в Любляна в първия си мач от новия турнир на УЕФА Лига на нациите. Днес бе първият ден от надпреварата.

21-годишният играч на датския "Мидтиланд" Божидар Краев вкара и двата гола за "лъвовете" в 3-тата и 59-ата минута. Миха Заиц изравни резултата в 39-ата.

В края тимът на Петър Хубчев удържа натиска на съперника. Доста българи, най-вече живеещи в Италия и Словения, подкрепиха отбора на полупразния стадион в Любляна. В ложата беше президентът на УЕФА Александър Чеферин, който е словенец. Там бе и шефът на БФС Борислав Михайлов.

В другия мач от нашата група Норвегия победи Кипър с 2:0 у дома. В неделя селекцията ни приема скандинавците на стадион "Васил Левски" от 19 часа.

Двубоят Словения - България започна отлично за нашите. Течеше третата минута, когато след грешка на домакините "лъвовете" комбинираха добре, топката стигна до Божидар Краев, който от 20-ина метра я прати в долния десен ъгъл на вратата - 1:0.

Нататък мачът вървеше равностойно. В края на полувремето домакините станаха по-настойчиви и няколко пъти застрашиха вратаря ни Пламен Илиев, който днес направи голям мач с отлични намеси най-вече след почивката. В 39-ата минута футболистът на италианския "Емполи" Миха Заиц реализира с глава след центриране отдясно.

След почивката в игра влезе 20-годишият Ангел Лясков (ЦСКА-София), за когото това бе дебют за "А" националния отбор на България. Действията се водеха предимно в половината на нашите.

В 59-ата минута Ивелин Попов изведе отлично Краев, а вратарят на домакините му "асистира" с нескопосана намеса, след което нападателят върна аванса на националите ни - 2:1.

Капитанът Ивелин Попов в съблекалнята преди мача. Снимка БФС

В следващите минути гостите заиграха по-уверено. Петър Хубчев направи смени. В края на мача пред българската врата стана "горещо", но Илиев и компания не се пречупиха и записаха ценна победа навръх 6 септември. За Словения като смяна влезе бившият футболист на "Лудогорец" Роман Безяк.

Както отбеляза и Петър Хубчев, националите не изиграха най-добрия си мач, но поне демонстрираха дух и борбеност, без които нямаше да спечелят тази вечер.