Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова днес за прекратявнане на огъня, което да предотврати "кървава баня" в сирийската провинция Идлиб, която е обект на предстояща офанзива на режима на президента Башар Асад и подкрепящите го руски войски срещу неговите противници, предадоха световните агенции. Той обаче не срещна пълна  подкрепа колегите си от Русия и Иран Владимир Путин и Хасан Рохани, с които обсъди седемгодишната гражданска война на среща в Техеран.

"Ако успеем да излезем с декларация за прекратяване на огъня тук, това би бил един от най-важните резултати но тази среща на върха и това в голяма степен би успокоило цивилните населения", каза Ердоган.

Следващият кръг на тристранните преговори между тримата президенти ще се състои в Русия, предадоха АФП и Ройтерс. И трите страни подкрепят воюващи страни в сирийския конфликт, но Москва и Техеран са на страната на режима в Дамаск, а Анкара подкрепя бунтовниците. 

Путин и Рохани обещаха да работят за елиминирането на Ислямска държава и Фронта "Ан Нусра" в Сирия. 

Тримата лидери не постигнаха споразумение за примирие, но в заключителна декларация подчертаха, че "отхвърлят всички опити за промяна на фактите на терен, използвайки като претекст борбата с тероризма". Освен това те се обявиха против всякакви сепаратистки проекти, целящи да подкопаят суверенитета и териториалната цялост на Сирия.

Русия, Иран и Турция призоваха световната общественост и ООН в частност да увеличат помощта си за Сирия чрез "предоставянето на допълнителна хуманитарна помощ, чрез съдействие на хуманитарната дейност по разминирането и възстановяването на основни инфраструктурни обекти, включително социално-икономически, както и чрез опазване на културното наследство", се казва още в декларацията, предаде ТАСС.

Офанзива срещу Идлиб, последен бастион на бунтовниците в северозападна Сирия, " би довела да катастрофа, клане и хуманитарна драма", заяви Ердоган. "Ние не искаме в никакъв случай Идлиб да се превърне в кървава баня".

В Идлиб и близките бунтовни анклави Хама, Алепо и Латакия живеят 3 милиона души според ООН, което също предупреди от опасност от хуманитарна катастрофа в случай на офанзива.

Иран, Русия и Турция започнаха т.нар. процес от Астана, серия срещи и обсъждания, които търсят решение на конфликта след руската военна намеса в Сирия през 2015 година, която промени съотношението на силите в полза на Асад.

Срещата в Техеран се проведе часове преди друга за положението в Идлиб, свикана от САЩ в Съвета са сигурност на ООН.

 "Трябва да намерим разумен изход, който да държи сметка за общите ни безпокойства", каза още Ердоган.

Той предложи да се даде възможност на бунтовните групи да се отстъпят в райони, откъдето не биха могли да нападат руската военновъздушна база в Хмеймим, която според Москва е често обект на атаки с дронове.

Путин заяви, че ликвидирането на терористите остава безспорен приоритет и че Асад има право да си върне от тях цялата територия на страната си.

Той каза, че е обсъдил с иранския и с турския си колега "поетапната стабилизация" на сирийската провинция Идлиб, предаде Франс прес.

"Обсъдихме конкретни мерки за поетапната стабилизация на Идлиб, които предвиждат възможност за тези, които са готови за диалог, да сключат споразумение", каза Путин след тристранната среща в Техеран, посветена на конфликта в Сирия.

"Ние работим и ще продължим да работим за помирение на страните в конфликта с изключение на терористичните организации. Надяваме се, че терористите ще проявят достатъчно здрав разум да предадат оръжията си и така да бъде сложен край на конфронтацията", отбеляза Путин.

"Наш общ и безусловен приоритет е окончателното ликвидиране на тероризма в Сирия. Основната ни цел в настоящия момент е да прогоним бойците от провинция Идлиб, където присъствието им продължава да е директна заплаха за сигурността на сирийските граждани и на жителите на целия регион", посочи руският държавен глава.

Путин обвини терористите, че използват цивилното население за жив щит, и освен това увери, че разполага с "неопровержими доказателства", че се готвят "опити за инсценировка за използване на химическо оръжие от сирийските власти".

По-рано днес специалният американски съветник за Сирия каза, че страната му има "мното доказателства", че сирийските правителствени сили се подготвят да използват химически оръжия в Идлиб. Белият дом предупреди, че САЩ ще реагират бързо, ако сирийският режим направи това.

"Борбата с тероризма в Идлиб представлява неотменима част от мисията за установяване на мир и стабилност в Сирия",  каза Рохани. "От тази борба цивилното население не трябва да пострада. "Окончателната задача в Сирия и региона може да бъде единствено мир. Но за постигането на устойчив мир сериозната борба с тероризма е неизбежна". 

(Наш екип и агенции)