Колко министри ще бъдат сменени, ще бъдат ли същите, които подадоха оставки заради инцидента край Своге, погубил 17 души, и кои ще са наследниците им - това ще решава днес коалиционният съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти".  Това е втората среща на съвета на управляващите в рамките на седмица по темата. 

В съвета участват лидерите на трите партии в "Обединени патриоти" - Валери Симеонов (НФСБ), Красимир Каракачанов (ВМРО) и Волен Сидеров, премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, заместникът му Цветан Цветанов и финансовият министър Владислав Горанов. Те ще обсъждат смятата на министрите на регионалното развитие Николай Нанков, на транспорта Ивайло Московски и на вътрешните работи Валентин Радев. 

Симеонов и НФСБ оше преди седмица заявиха, че са "против" и трите министерски рокади. Партията на вицепремиера дори излезе с позиция, в която се казва, че начинът, по който премиерът Борисов сменя министри, е едноличен. Симеонов постави и условия, които, ако не бъдат изпълнени, могат да доведат до ревизия на участието на НФСБ в управлението. 

Един от тримата, подали оставка - Николай Нанков, може и да бъде "спасен", както преди това в рамките на настоящия мандат се случи с колегите му в енергетиката Теменужка Петкова и в социалната политика Бисер Петков. Нанков получи подкрепа и в ГЕРБ, и след "патриотите" от вицепремиера Красимир Каракачанов. Самият Нанков нарече това несериозно.

Министерските оставки трябва да бъда гласувани до края на седмицата - по думите на заместника на Бойко Борисов в ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Дали днес ще станат ясни имената на наследниците на министрите в оставка - предстои да разберем. За поста на Нанков - ако изобщо бъде сменен, се говори, че може да го заеме заместничката му Малина Крумова. В транспорта, на мястото на Московски, може да влезе експертът и бивш шеф на НКЖИ Милчо Ламбрев. За МВР сезиозни слухове засега няма.