Другата седмица ще се реши съдбата на тримата министри, подтикнати от премиера Бойко Борисов да подадат оставките си заради трагедията с падналия в дере край Своге автобус, при която загинаха 17 души.

Все по-сериозни са слуховете обаче, че един от тях ще бъде „спасен“. Става въпрос за Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството, в чието портфолио са и пътищата.

Но как може да бъде спасен Нанков от собственото си волеизлеяние да напусне поста? 

Има два варианта – ако правителството изобщо не предложи на парламента да гласува оставката му, или ако парламентарното мнозинство реши да бламира правителството. Вторият вариант е на практика неосъществим.

Останалите две оставки, които се очаква да бъдат предложени, са на министъра на транспорта Ивайло Московски и на министъра на вътрешните работи Валентин Радев.

В понеделник се събира коалиционният съвет, в който влизат всички лидери на партиите в коалицията, за да реши какви ще са новите персонални промени в правителството. Както е известно, против оставките се обявиха от Национален фронт за спасение на България на вицепремиера Валери Симеонов. А ВМРО – в частност против тази на Нанков. Само от „Атака“ са „за“. 

В коалиционното споразумение между ГЕРБ и Обединени патриоти, в цитирания неколкократно от зам.-председателя на ГЕРБ и шеф на парламентарната група Цветан Цветанов член 6, е записано:

„Промени в състава на правителството се правят по реда, установен в Конституцията и в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, при предварително съгласуване на предлаганите промени с коалиционния партньор“.

Именно това предварително съгласуване ще бъде осъществено в понеделник. И ако Нанков ще бъде спасяван от оставката си, то вероятно това ще стане на ниво коалиционен съвет. Така на парламента ще бъдат предоставени за гласуване две оставки – на Московски и на Радев и съответно имената на новите титуляри. Практиката е в проекторешението по предложение на Министерския съвет да се гласуват назначаването на новия министър и освобождаването на стария в едно.

Поради факта, че именно Цветанов пръв заговори за това, че има силна обществена подкрепа за Нанков (идваща предимно от средите на ГЕРБ и на отделни кметове, б.р.) и намекна за неговото „спасяване“, се появиха спекулации, че парламентарната група на ГЕРБ ще гласува „против“ оставката му, ако тя бъде внесена в Народното събрание.

Това на практика би означавало бламиране на министър-председателя и лидер на партията Бойко Борисов, което в една демократична държава би трябвало автоматично да доведе до собствената му оставка.

Депутати от ГЕРБ категорично отрекоха да има подобна „повеля“.

„Ще гласуваме предложенията на правителството. Какви ще са, ще се разбере най-рано в понеделник“, посочи Тома Биков.

Имената на бъдещите министри на Министерство на транспорта и на МВР все още са в процес на сондиране между партньорите. Неофициално за наследник на Ивайло Московски се спряга бившият генерален директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) Милчо Ламбрев, който бе освободен от поста при служебното правителство на президента Румен Радев.

Слуховете по отношение на новия титуляр на МВР пък спрягат както един от настоящите заместници Красимир Ципов, така и главния секретар на министерството Младен Маринов.

Първоначално, преди да започне акцията по спасяването на Нанков, за негов наследник се спрягаше настоящият министър на туризма Николина Ангелкова, която заемаше поста като служебен министър. Името й се завъртя като вариант и заради изричното настояване на Валери Симеонов да бъде махната от Министерството на туризма. Към днешна дата за Ангелкова се говори, че е непоклатима на поста си. А по въпроса за нов министър на МРРБ на мястото на Нанков вече никой не спекулира с имена.

Любопитно е, че според твърденията на Симеонов Ангелкова е назначение на ГЕРБ, въпреки че според коалиционното споразумение трябвало този министър да е от квотата на „патриотите“. А според Цветан Цветанов лично Симеонов е посочил настоящата министърка за поста.