Бившата испанска вицепремиерка Сорая Саенс де Сантамария излиза от политиката.

Новината обяви самата тя в кратко изявление за агенция ЕФЕ. Саенс де Сантамария уведомила за решението си лидера на Народната партия (НП) Пабло Касадо. Тя допълва, че е решила да започне нов етап, без да уточнява какъв точно.

Сорая Саенс де Сантамария бе и временен премиер на Каталуня. Тя бе дясната ръка на доскорошния испански министър-председател Мариано Рахой. Но след свалянето му не успя да се пребори за лидерския пост в партията си.

Името на Сорая Саенс де Сантамария нашумя и в България. Доскорошната испанска вицепремиерка придоби славата на най-заклетия враг на футболиста Христо Стоичков - в миналото една от мегазвездите на "Барселона".

Скандалът между двамата избухна заради сблъсъците с близо 800 ранени, последвали обявения от Мадрид за незаконен референдум за независимост на Каталуня на 1 октомври 2017 г. Тогава от Маями в ефира на испаноезичната телевизия "Унивисион" Стоичков поиска оставката на Саенс де Сантамария и заяви, че и тя, и семейството, и родата й са последователи на диктатора Франко. После обаче се оказа, че човекът, посочен от футболиста за баща на вицепремиерката, изобщо не е неин родител.

Саенс де Сантамария се закани да съди Камата за накърняване честта на семейството й. Стоичков се извини, но само за нападките по адрес на нейния син, който е малолетен.

Българското външно министерство обаче започна процедура по освобождаването на бившия футболист като консул в Испания със седалище Барселона и с консулски окръг, обхващащ автономните области Каталуня и Арагон. Първоначално като причина бе изтъкнат фактът, че Стоичков повече от година и половина живее в САЩ и не може ефективно да упражнява длъжността си.

Христо Стоичков

По-късно от МВнР се мотивираха, че "в допълнение следва да се има предвид, че в бъдеще ефективното изпълнение на функциите на почетен консул от страна на г-н Стоичков ще бъде възпрепятствано поради усложняване на комуникацията му с официалните власти на Кралство Испания заради последните му публични изяви".

Външната министърка Екатерина Захариева заяви в прав текст, че Стоичков е прекалил. България, както и целият Европейски съюз, е категорично против отцепването на Каталуня от Испания и не подкрепя сепаратистките настроения там.