Ангел Джамбазки, евродепутат от управляващата ВМРО и член на групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Европейския парламент, днес се обяви в защита на унгарския министър-председател Виктор Орбан, чиито спорни политики ще бъдат поставени на изпитание в Европейския парламент тази вечер и утре.

Депутатите в Страсбург обсъждат дали Унгария нарушава системно основни принципи и ценности на Европейския съюз и дали трябва срещу нея да бъде започната процедура за налагане на най-суровото наказание в ЕС, лишаване от право на глас съгласно член 7 на Лисабонския договор.

"Долу ръцете от Унгария! Бъдещето на ЕС е да се превърне в Европейски съюз на суверенните отечества", написа в блога си Джамбазки часове преди дебата.

Гласуването на резолюция от него е предвидено за сряда.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан и неговата партия "Фидес", чиято евроскептична реторика и политика от години е в кресчендо, принадлежат към проевропейската дясноцентристка Европейска народна партия (ЕНП). Нейните евродепутати са разделени за това дали да покрепят призивите за задействане на член 7.

Британските консерватори, които са гръбнакът на групата на ЕКР, съобщиха, че ще гласуват в полза на Орбан. Същото се очаква да направят поляците от управляващата консервативна и евроскептична "Право и справедливост", които също са част от ЕКР.

Българските евродепутати Андрей Ковачев и Светослав Малинов, които са от групата на ЕНП, казаха вчера пред Клуб Z, че няма да се поколебаят да подкрепят прилагането на член 7, когато става дума за нарушаване на основни европейски принципи и ценности. 

Същото обяви, че ще направят евродепутатите му и австрийският канцлер Себастиан Курц, който е един от съюзниците на Орбан в сблъсъка му с Брюксел по въпросите на миграцията.

Най-острите критици на Орбан са европейските либерали и зелени, наред със социалдемократите, които Джамбазки определя като "ЛГБТ либералите от запад, зелените терористи от север и необолшевишките комунисти от юг".

"Ултралибералните кръгове в ЕС, в това число и хора от върхушката, си позволяват да определят кое е европейска ценност и кое не", пише в блог-поста си Джамбазки. "Да вземем например председателя на групата на либералите в Европейския парламент - Ги Ферховстад (пише се Верхофстадт -б.р.). Той нееднократно си позволява в пленарната зала (а и извън нея) да твърди, че единствените ценности, които Европа може да има, са крайно либералните левичарски – тези, свързани с неконтролирана миграция, еднополови бракове, промяна на сексуалната ориентация и прочее".

По думите му традиционният европейски елит е нарочил Унгария за процедура по член 7 след Полша, срещу която такава процедура започна миналата година по инициатива на Европейската комисия.

"От години ЕК (Европейската комисия - б.р.) се опитва да накаже страни като Полша поради простата причина, че страната води независима вътрешна политика и държи на своите традиционни ценности", пише евродепутатът. "Впоследствие, за мое съжаление, представителите в Европейския парламент подкрепиха ЕК. Днес е ред на Унгария".

Джамбазки припомня, че Унгария беше обект на серия процедури за нарушение в различни области от независимостта на централната банка, през пенсионната възраст на съдиите до свободата на медиите и изпълнението на квотите за преразпределение на мигранти. Главните обвинения бяха в нарушаване на принципа на разделение на властите и неизпълнение на решения на Съвета на ЕС. 

"Всички тези атаки имат нещо общо помежду си. Те не са мотивирани от юридическа необходимост, каквато Договорът за ЕС предвижда" пише Джамбазки. "Напротив - те са политически мотивирани от противниците на Виктор Орбан и „Фидес“. Очевидно е, че това е единственият начин да се противодейства на един политик, който е твърдо решен да запази ценностите на народа си и който има достатъчно електорална подкрепа, за да води независима политика".  

България и Унгария съвпадат в позициите си за по-силна охрана на общите европейски граници и връщане на нелегалните мигранти. За разлика от по-стари европейски столици, София досега дипломатично избягва да заяви позиция по критиките срещу Орбан, що се отнася до европейските ценности.

По време на Българското председателство на Съвета на ЕС министър-председателят Бойко Борисов каза, че страната ни не иска да се стига до гласуване от държавите-членки за това дали Полша е извършила нарушения на общностното право, които предполагат задействането на член 7 от Лисабонския договор.

Мнозина лидери се опасяват, че такъв ход може да взриви ЕС отвътре, като изостри до крайност и без това сериозните противоречия между страните му.