Шведските парламентарни избори в неделя за 349-членния Риксдаг завършиха с озадачаващ резултат. Той не дава превес на никоя от партиите или познатите комбинации от коалиционни партньори, като например социалдемократите и Зелените, които управляват в момента.

Най-вероятно в страната се задава дълъг и мъчителен процес на формиране на правителство чрез преговори на политическите играчи, включително между онези, които традиционно никога не биха си говорили един с друг. 

Като цяло партиите, разположени в център-ляво, както и партиите в център-дясно получиха по около 40% от гласовете. Всички партии на статуквото отбелязаха по-слаби електорални резултати, отколкото на предишните избори. Социалдемократите, които от 1917 г. са в управлението, за първи път получават толкова нисък дял от гласовете – 28%. 

Може да се каже, че на 9 септември в Швеция социалистите загубиха властта. Въпреки това те продължават да са най-голямата политическа партия в страната и дори се самообявиха за победител на изборите, а техният премиер Стефан Льофен отказа да подаде оставка.

Значителен ръст, но все пак не толкова висок, колкото предричаха истеризирани коментатори и медии, получи новата дясна популистка партия "Шведски демократи" - 17,6%. В сравнение с предишните парламентарни избори подкрепата за тях е нараснала с около 5%. "Шведски демократи" искат спиране на притока на имигранти, както и Швекзит. Партията е основен акцент в международното медийно отразяване на изборите.

Предизборната кампания беше доминирана от имигрантската тема, националистически призиви за "Швеция на първо място", дебати за нарастващата престъпност и проблемите в образованието и здравеопазването. Зелената партия фокусира посланията си върху климатичните промени, вземайки повод от небивалите горещини през това лято в Швеция. Но температурата на климатичната тема се оказа недостатъчно висока, за да осигури на Зелените прилив на гласове, и те едва прехвърлиха бариерата от 4% за влизане в парламента.

Логично беше първенството на темата за имигрантите дори само заради факта, че Швеция е страната, приела най-много имигранти на глава от населението (общо 400 хил.) в Европа. Швеция е адмирирана широко за алтруистичните й усилия да даде втори шанс на имигрантите. Тя им осигурява еднократна помощ и настаняване в жилище, като плаща по 250 евро на човек, както и обезщетение за безработица и други социални плащания. Шведската социална демокрация направи от страната предпочитана дестинация за имигрантския поток. Имигрантите обаче оказаха сериозен натиск върху социалната система и тя сега е пред разпадане.

С настоящите избори Швеция се вписа в общата тенденция за нарастване на политическото влияние на десните популисти, която виждаме в Европа през последните години. В някои държави като Австрия, Италия, Норвегия и Финландия популистите влязоха и в управлението.

Как ще бъде управлявана Швеция оттук нататък е въпрос с повишена трудност, тъй като познатите формули не могат да бъдат приложени спрямо изборните резултати. "Шведски демократи"  са бойкотирани от всички партии, но пък техният успех със сигурност разбърква картите за формиране на управляващо мнозинство по безпрецедентен начин. 

Статия на Лий Роден в шведската новинарска медия theLocal.com шеговито прикачи към партиите отделни хитове от репертоара на АББА. Таке а Chance on Me ("Пробвай късмета си с мен") според Роден е ситуацията с новоизгрелите "Шведски демократи", които настояват да бъдат част от изпълнителната власт. Но засега няма кой да отговори на този призив нито от левия, нито от десния политически блок. За да сформират правителство без популистите, двата блока ще трябва да го направят помежду си. Но тъй като са опоненти от години – Knowing me, knowing you ("Познавайки себе си, познавайки теб"), както пеят АББА, те ще трябва да положат огромни усилия, за да си протегнат взаимно ръка. 

Все пак казват, че едно от нещата, които шведите правят най-добре, е да постигат компромиси. Политическият живот в Швеция винаги е потвърждавал това. Няма случай, в който страната да е преживяла следизборна криза за формиране на правителство като тази в Белгия или Холандия. До 9 септември.

Сочената за еталон за стабилност Швеция сега е поразклатена. Да се надяваме, че това е само за да бъдат преосмислени проблемите и политиките, така че страната да открие своето ново ниво на стабилност и демократично развитие. 

*Авторът е политолог, експерт по електорална демокрация.