Оставките на министри и имената на техните наследници ще бъдат гласувани от Народното събрание утре - четвъртък, 13 септември, каквато беше заявката на премиера Бойко Борисов след коалиционния съвет в понеделник.

Това увери председателката на парламента Цвета Караянчева. Малко по-късно през деня уверението й се материализира най-после във внасяне от името на Борисов на проекторешение за персонални промени в състава на Министерския съвет. 

В предварителния дневен ред на Народното събрание за седмицата точка "персонални промени в Министерския съвет" няма. Както на старта на заседанието днес нямаше и проекторешение. 

Темата повдигна зам.-председателят на депутатите от БСП Драгомир Стойнев. 

"Все още няма внесен акт на Министерския съвет за оставките на тримата министри. Това означава ли, че има някакво колебание", попита Стойнев.

И продължи:

"Колко коалиционни съвета трябва да се проведат, за да стане ясно дали ще има промени в Министерския съвет или не?"

В отговор Караянчева гарантира, че гласуването ще е утре - втора точка в дневния ред на депутатите.

"Все още нямаме внесен акт от Министерския съвет за гласуване на оставките. Ако го бях включила предварително - щяхте да питате защо го включвам, без да има нищо внесено", защити се тя.

Подадените оставки са на министрите на строителството Николай Нанков, на транспорта - Ивайло Московски, и на вътрешните работи - Валентин Радев. И трите оставки са заради трагедията край Своге, в която загинаха 17 души.

Преди ден самият премиер Бойко Борисов заяви, че "изненади може да има само ако аз ги поискам" - отговаряйки дали в последния момент може да се окаже, че някой от министрите ще бъде "спасен".

За такъв сценарий от дни се говори само по отношение на Нанков, който получи подкрепа от кметове и депутати от ГЕРБ. НФСБ на Валери Симеонов ще гласува против оставките, но с "да" за евентуалните нови министри. Интересно е как ще стане това предвид практиката новото назначение и освобождаването на стария титуляр да стават в едно и също решение, а не в две отделни.

Имената на кандидат-наследниците са Петя Аврамова в МРРБ - сега депутатка, Александър Манолев за транспорта - сега зам.-министър на икономиката, както и Младен Маринов в МВР - в момента главен секретар на силовото ведомство.