Три, а не две ще са министерските оставки, които коалициционният съвет реши да предложи на Народното събрание за гласуване.

Лично премиерът Бойко Борисов обяви след края му имената на новите министри. Самият съвет днес продължи по-малко от два часа.

На мястото на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще седне депутатката от ГЕРБ Петя Аврамова. Както е известно, за Нанков се говореше, че ще бъде "спасен" по примера на министрите на социалните работи и на енергетиката Бисер Петков и Теменужка Петкова.

Аврамова е зам.-председател на парламентарната комисия по регионална политика, тя е и бивш зам.-кмет на Враца.

Главният секретар на МВР Младен Маринов пък ще е новият министър на вътрешните работи на мястото на Валентин Радев.

За наследник на Ивайло Московски в Министерството на транспорта бе обявен Александър Манолев, който сега е заместник-министър в Министерството на икономиката.

"Не можем да кажем, че имат вина за съответната катастрофа, но и не можем да се направим, че нищо не се е случило. Радостно за мен е, че всички колеги дават добра оценка за министрите и за свършеното от тях. Колкото и да е широка фразата политическа отговорност - тя трябва да се понесе", мотивира оставките на Нанков, Московски и Радев Борисов.

 

"Надявам се спекулациите да спрат, какво ли не чух тези дни", посочи Борисов, след като изчете имената.

По думите му се наслушал на коментари на "експерти", който обяснявали "какво мисли Борисов", а самият Борисов с никого не бил споделял какво мисли.

Председателите на парламентарните групи на ГЕРБ и "Обединени патриоти" - Цветан Цветанов и Волен Сидеров, пък имали за задача да осигурят парламентарно мнозинство, за да минат и трите оставки през гласуването, предвид факта, че от НФСБ на вицепремиера Валери Симеонов се обявиха против смяната на министрите.

Предложенията за персоналните промени в кабинета ще бъдат внесени в четвъртък. 

Премиерът даде заявка още, че в бъдеще всички теми ще се обсъждат с коалиционните партньори, за да няма разнобой в публичните им изяви.