„Предложението ми е да отворим Европа за квалифицираните мигранти, защото Европа има нужда от тях.“

Това заяви днес председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в годишната си реч „За състоянието на Съюза“. Той говори пред евродепутатите в Страсбург.

Тази реч е последната за Юнкер, тъй като той вече обяви, че няма намерение да се кандидатира на изборите за Европарламента през май 2019 г.

Търговско споразумение с Африка вместо миграция

„Ще продължа да се съпротивлявам на опитите вината за миграцията да се хвърля единствено върху Еврокомисията“, каза още Юнкер.

Той похвали усилията за справяне с миграцията и отбеляза, че пристиганията в Източното Средиземноморие са с 97% по-малко, а в централната част на Средиземно море те са намалели с 80 процента.

„Европейските операции помогнаха за спасяването на повече от 690 000 души от 2015 г. насам“, отбеляза шефът на ЕК.

Той призова за солидарност между страните членки и предложи да се назначат допълнителни 10 000 служители в Европейската гранична и брегова охрана до 2020 г. 

Един ден ЕС може да предложи търговско споразумение с цяла Африка, смята Юнкер. Това е начинът да бъде насърчено развитието на най-бедния континент на Земята. Председателят на ЕК смята, че равноправно партньорство и инвестиции са нещо по-доро от помощите. Така ще бъдат разкрити 10 милиона работни места за африканците в техните страни. А по този начин те няма да имат мотиви да мигрират на север, към Европа.

Юнкер е убеден, че  Европа е за мултинационализма и ще остане отворен континент дори партньорите му да изберат друг път.

„Европа никога няма да се превърне в крепост и да обърне гръб на света, особено на тази част на света, която страда. Вътрешните граници трябва да бъдат премахнати, а ако останат, те ще представляват стъпка назад за Европа“, отбеляза Юнкер.

След което заяви, че на Стария континент му трябват квалифицирани мигранти.

Юнкер изтъкна, че Европа до голяма степен е преодоляла икономическата криза, а през изминалата 2018 година са създадени 12 милиона работни места.

Според председателя на ЕК младежката безработица е намаляла до 14,9 на сто, а инвестициите са се върнали в Европа. Той се похвали, че това до голяма степен се дължи на "Плана Юнкер“.

По думите му ЕС е потвърдил търговските си позиции и е световна търговска сила. Съюзът в момента има търговски договори със 70 страни.

По отношение на политиката Юнкер смята, че ЕС ще бъде много по-силен тогава, когато говори в единглас.

Колкото до родолюбието, или патриотизма, за Юнкер то е ценност, когато не е срещу други.

"Патриотизмът, който търси виновници, без да посочва решенията, няма място в ЕС. Да посеем днес дърветата, под чиято сянка ще растат наследниците ни. Най-големият стремеж е да не се допусне нова война", заключи той.

Снимка АП/БТА

За еврото

Както се и очакваше, Юнкер поиска еврото да измести долара в търговията, най-вече в сферата на енергетиката.

„Днес еврото е втората световна валута след долара. 60 държави свързват своите валути по един или друг начин с еврото. Трябва обаче да направим повече нашата валута да изиграе своята роля на международната сцена. Последните събития показаха голямата необходимост да се задълбочи нашият валутен съюз“, изтъкна той.

И продължи:

„Можем да отидем и по-нататък. Абсурдно е Европа да плаща в долари 80 на сто от своите сметки за енергия, които са за 300 милиарда евро. А само 2 на сто от тази енергия да идват от САЩ. Абсурдно е европейски компании да купуват самолетите си в долари, а не в евро. Това трябва да се промени.“

Юнкер обеща, че по тази причина в края на годината ЕК ще излезе с инициативи за засилване на международната роля на еврото. То трябва да стане инструмент на новия европейски суверенитет.

„Без силен икономически и паричен съюз няма да имаме добри аргументи да засилим ролята на еврото. Така еврото и цяла Европа ще станат по-силни“, смята шефът на Еврокомисията.

За член 7

Той говори и за член 7, "за" или "против" чието активиране срещу Унгария днес ще гласуват евродепутатите. Юнкер не спомена конкретна държава, но бе категоричен:

„Еврокомисията ще се съпротивлява на всички посегателства срещу върховенството на закона. Продължаваме да бъдем много притеснени от събитията в някои наши страни членки. Член 7 трябва да бъде приложен навсякъде, където върховенството на закона е заплашено.“

И похвали първия зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс, че върши страхотна работа, но много често е самотен в защитата на върховенството. Юнкер го подкрепя изцяло в тази борба.

За „Брекзит“

„Уважаваме решението на Великобритания да напусне нашия Съюз, въпреки че съжаляваме дълбоко за него“, каза Юнкер.

Според него ирландският въпрос остава основен източник на загриженост за ЕС и Брюксел иска да намери „творческо решение“, което да предотврати „твърда граница“ със Северна Ирландия.

ЕС приветства предложението на британската премиерка Тереза Мей за изграждане на амбициозно ново партньорство в бъдеще. Отправната точка за него трябва да е зона за свободна търговия между Брюксел и Лондон.

За Западните Балкани

"Бих искал занапред да полагаме допълнителни усилия за сближаване с Източна Европа. Този регион заслужава повече", добави Юнкер.

Той припомни, че разширяването на ЕС е успех, довел до помирение.

"Трябва да определим ясно отношението си към приемането на държавите от Западните Балкани, иначе други ще се намесят в непосредственото ни съседство", убеден е люксимбургският политик.

И предупреди, че вчерашните съюзи може да не бъдат утрешните съюзи.

„Има нужда от силна и обединена Европа - Европа, работеща за мир и търговски споразумения. Ако Европа обедини военните и икономическите си сили, тя ще стане сила, с която всеки трябва да се съобразява“, продължи председателят на ЕК.

Мнението му е, че само обединена и силна Европа може да защити гражданите си.

Накрая Юнкер засегна и въпроса за местенето на стрелките. 80 на сто от участниците вскорошно онлайн допитван в ЕС настояха то да бъде отменено. Председателят на ЕК призова за същото. Но според него дори да бъде отменена общата промяна между лятно и зимно часово време, всяка държава остава в правото си да прецени дали да сменя часа според сезона.