Български евродепутати засипаха с яростни критики Европейския съюз и Еврокомисията, защото позволяват според тях двойния стандарт на продуктите, най-вече на храните, в различните страни на континента.

Това стана на дебати в Европарламента в Страсбург. Изказаха се наши представители от различни цветове.

Първи говори Момчил Неков от Партията на европейските социалисти (ПЕС). Той обаче бе принуден да започва два-три пъти отначало и без това краткото си изказване, тъй като се оказа, че има технически проблем с превода на думите му на английски език.

„Няма да има Европа на две скорости, когато няма да има двоен стандарт срещу европейските граждани. Анализите в редица страни, включително в моята България, показаха, че въпреки дългогодишните усилия и апели продължава порочната практика на еднакъв продукт, еднаква опаковка, но различно съдържане  и пропорции. Милиони европейци очакват повече. Това ще стане с включване на забрана за двойния стандарт“, каза Неков.

И възмутено изтъкна, че най-потърпевши от този стандарт са бебетата. А бизнесмените се опитвали да им определят предпочитанията. Според него е крайно време е продуктовата дискриминация срещу Източна и Централна Европа да спре.

Най-яростен от българските евродепутати бе Ангел Джамбазки от Групата на европейските консерватори и реформисти. Той изрецитира речта си на един дъх:

„Скандалният факт, че едни и същи марки се продават с различно качество и съдържание в различни страни на Европа, показва много ясно отношението на предприемачите от част от западните държави. Да продаваш една марка с различно качество означава, че смяташ, че хората в различни части на Европа заслужават да консумират различни неща на еднаква цена. И ако при газирани напитки или някакви такива неща може да има избор дали да си купиш или не, когато говорим за детски храни, нещата стават гротескни.

Това ясно показва незабравен колониален манталитет, разделението на ЕС на ядро и периферия и убеждението, че в  периферията могат да се консумират храни и напитки с различно съдържание, което съвсем очевидно ги прави по-нискокачествени.
Оправданието, че не са вредни, не работи. Не става дума дали са вредни или не. А за това, че някой смята, че в Източна и Централна Европа заслужават да консумрат по-некачествени стоки. На това лицемерие трябва да се сложи край.“

Изказа се и Филиз Хюсменова от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ). Някога тя бе министър без портфейл в кабинета на Симеон Сакскобургготски.

„Общият европейски пазар намалява пречките пред търговците и улеснява печалбата. Той носи ползи и на потребителите, но не и когато се злоупотребява с него. След като са налице двойни стандарти при храните, той има нужда от подобрение – чрез усъвършенстване на нормативната база, повече контрол и по-строги санкции срещу нелоялните търговци“, каза тя.

Според Хюсменова въпросът за храната и здравето на европейците не търпи компромиси. Накрая се обяви за „потребител и гражданин на страна, засегната от двойния стандарт“, и настоя да се гарантира, че всички европейски потребители се ползват с пълна степен от своите права съгласно законодателството на ЕС.

В края на дебатите говори и Ева Майдел от Европейската народна партия (ЕНП).

„Вчера Юнкер спомена, че Европа трябва да бъде голяма по големите теми и малка по малките въпроси. Ние като част от нашите общества обаче знаем, че има теми, които само изглеждат малки, но всъщност оставят големи впечатления у нашите съграждани. Голямата политика е понякога голяма само по коридорите на нашите институции“, започна Майдел.

След което продължи по същество:

„Една такава малка, но всъщност много голяма тема са двойните стандарти на продуктите в Европа. Една напитка, козметика или шоколад, продадени с цена и опаковка на позната марка, но с лошо качество, не подронва доверието в самата марка, колкото в европейската способност да осигури равно третиране на нашите граждани в целя ЕС. Точно затова трябва да с погрижим да ма общи правила за качеството на стоките за всички европейци.“

Майдел заяви, че от ЕНП настояват за обща методология за тестване на храните в цяла Европа.

„Не трябва да забравяме, че второто качество стоки не създава второ качество европейци, а само второ качество Европа“, завърши българската евродепутатка.

В началото на дебатите еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че трябва да се промени настояща директива, която допуска двойния стандарт на храните. И призова депутатите да гласуват за тази промяна още преди европейските избори през май 2019 г.

По-късно днес евродепутатите приеха незаконодателна резолюция с 464 гласа „за“, 69 „против“ и 17 въздържали се. Тя изменя Директивата за нелоялни търговски практики и се очаква да бъде гласувана през ноември в Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите.

Парламентът препоръча редица мерки, които да бъдат приложени на ниво на ЕС и на национално ниво за справяне с проблема с двойните стандарти.

Евродепутатите призовава за:

• бързо трансгранично сътрудничество и обмен на данни, включително обмен във връзка с потенциално несъответстващи продукти и информация относно възможни нелоялни практики, между националните органи за защита на потребителите и органите в областта на храните, сдруженията на потребителите и Комисията;

• обща методология за тестове за събиране на достоверни и сравними доказателства, които да спомагат за установяване колко сериозни и широкоразпространени са практиките за разлики в качеството;

• резултатите трябва да бъдат публично достъпни в база данни и анализирани на най-ранната възможна дата, но не по-късно от края на 2018 г.