Номинираният за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Манолев се оттегля заради "координираната атака" срещу него. 

"Защо точно сега някой е решил да прави това, явно обаче някой се притеснява от реформите, от политиката, която бих провеждал в Министерството на транспорта. Давам си ясна сметка, че всички тези съшити твърдения нямат нищо общо с истината, а напротив - има доказателства точно в обратната посока – те обаче явно не са от интерес..."

Така Манолев обясни решението си да се оттегли, без да коментира нищо от "атаката". В статия, озаглавена: "Бизнес миналото на новия транспортен министър: енергетика и странни съдружници", вестник "Капитал" разкрива интересни подробности за настоящия заместник-министър на икономиката.

Какво се съобщава в нея? Първо, бащата на Манолев - бивш известен митничар от Кулата и бивш кмет на Кулата в периода 2013-2015 г., чрез две свои фирми е спечелил 15 обществени поръчки за над 3 млн. лева. "Всички те са със сходен предмет и един конкретен възложител - държавното енергийно дружество "Мини Марица-изток", съобщава изданието, разкриващо подробности около тях.

Второ, за съдружниците на Манолев в частния му бизнес, като се припомня, че един от тях - Костадин Костадинов, през 2004 г. беше застрелян на паркинга на "Макдоналдс" до НДК. Костадинов е близък до Златомир Иванов-Баретата, бил е управител на "Бинго Елит" в Благоевград, което е било под наем в бившето кино на града, приватизиран от "Пирин филм 98", пише "Капитал". Друга негова съдружничка - Юлияна Янева, през декември 2017 г. е обвинена от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления.

Трето, разкрити са подробности от два инцидента, свързани с Манолев. Първият от 2014 г. в Сандански, когато прокурор от Специализираната прокуратура се оплакал, че Манолев засякъл автомобила му с джипа си, нагрубил го с "Ти на какъв се правиш" и го замерил с бутилка вода. Подробности за инцидента има в статия в регионалния вестник "Струма", която е изтрита, но още може да се намери през кеша на търсачките, пише "Капитал".

Манолев първоначално обяснил, че по време на скандала зад волана е бил шофьорът му, но след това оплакалият се прокурор го разпознал на снимка. Полицаят, изготвил акта за хулиганство, пък не успял да намери свидетел, който да се подпише, тъй като всички, които били наоколо, не били чули или видели нищо, пише "Струма". Делото за дребно хулиганство се точи дълго, а накрая Манолев е оправдан заради процедурни пропуски на полицията.

Другият инцидент е от 2012 г., когато - според прокуратурата - при забранен завой по столичния бул. "Васил Левски" блъска жена, която половин година по-късно умира. Манолев е оправдан на две съдебни инстанции, като съдиите от градския съд посочват, че по колата няма следи от удар, на видеозаписа не се вижда джипът да е ударил жената, по нея няма други травми освен черепно-мозъчните, а протоколът от катастрофата е съставен в нарушение на закона. По случая още текат две граждански дела от наследниците на починалата жена.

Мъжки разговор

"Имах открит мъжки разговор с премиера (Бойко Борисов - б.р.) и с ресорния вицепремиер Валери Симеонов, получих над 6700 преференции и подобни твърдения в кавички никога не са били тема. Явно точно сега е моментът да се атукава, разбирам каква щета се цели да се постигне и не мога да го допусна. Смятам, че в годините, в които съм трупал опит в частния сектор, ще съм полезен и в публичния", каза Манолев на специално насрочената пресконференция в Министерския съвет, на която не отговори на въпроси след краткото си изявление.

Като прагматичен човек реших, че това е най-правилната стъпка в тоя момент, предстои да се срещна с адвокати, за да обсъдим следващите си стъпки, заяви настоящият заместник-министър на икономиката.

По отношение на настоящия си замминистерски пост чака решението на Бойко Борисов.

"За себе си не искам да вземам решения под емоция, а и в крайна сметка това е решение на премиера", лаконично каза Манолев.