Двама журналисти, единият от които от разследващия сайт "Биволъ", са били арестувани по време на работа. От полицията отказват всякаква информация.

Това съобщи Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), след като е получила множество сигнали.

"Получихме многобройни сигнали от България и Румъния, че журналистът Димитър Стоянов от "Биволъ" и румънският му колега Атила Биро от RISE Project са задържани от полицията в Радомир, докато правят разследване. Опитахме се да получим повече информация по случая, но дежурният в Областната дирекция на полицията в Перник ни затваря телефона. Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се опитаха да съдействат, но ни казаха, че дежурният в ОДП-Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че "не е говорител, за да дава изявления", написаха от АЕЖ в страницата си във фейсбук.

Посолството на Румъния в София е уведомено за случая.

"Надяваме се, че отговорните институции ще предоставят необходимата информация относно мотивите за задържането. Напомняме, че по презумпция журналистите служат на обществения интерес и всякакви ограничения спрямо тях трябва да бъдат много сериозно мотивирани, в противен случай става дума за ограничаване на свободата на словото", категорични са от АЕЖ. 

Засега информацията не е потвърдена от институциите. Но от "Биволъ" също я съобщават с категоричност. Ето какво разказват:

"Тази вечер нашите колеги Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania бяха задържани от радомирски полицаи по време на журналистически репортаж. Атила днес е говорил на международна конференция в София за измамите и злоупотребите с обществени средства"Заедно срещу завладяването на държавата" и за #ДжиПиГейт."

Колегите ни са отведени в ОДП-Перник, защото се опитаха да заснемат как на дупка в полето край с. Егълница, община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с разследването ни за аферата #ДжиПиГейт. От РПУ-Радомир, РПУ-Перник и ОДП-Перник отказват да ни съдействат, за да се свържем с тях.

Никаква връзка с колегите ни няма вече 3 часа. От ОДП-Перник с най-циничен тон отказват да ни дадат каквато и да било информация и затварят телефона. Свидетели сме на безпрецедентен полицейски произвол над журналисти! Тази репресия ще бъде направена достояние на всички международни организации и институции, които се занимават със свободата на словото и погазването на демокрацията в света! Скандалът е колосален!

МВР охранява унищожаването на документи, доказващи чудовищна корупция, засягаща най-високите етажи на властта, ограбващи обществото в комбина с олигархичната мафиотска структура!! Всъщност МВР откровено се легитимира като бухалкаджийска банда на Мафията!

Последния пост на Стоянов в профила му във фейсбук е от Сапарева баня, където е правел разследване за това как се строят пътища у нас."

Клуб Z също се свърза с Областната дирекция на МВР в Перник. От централата ни прехвърлиха към пресцентъра, но там никой не отговаря на телефона.

От пресцентъра в София обаче индиректно потвърдиха, че такъв случай има, като помолиха за малко отсрочка при даването на информация, докато изяснят с колегите си в Перник какво точно е станало.

Очаквайте подробности.