Обстоятелствата около едно от най-отвратителните престъпления в историята на Франция бяха изяснени, когато френският президент Еманюел Макрон призна, че през 1957 г. армията е изтезавала и убила 25-годишен математик комунист и борец срещу колониализма.

Смъртта на Морис Оден беше символ на бруталността на френската армия по време на войната в Алжир, но никога не беше разследвана и мистерията не беше разгадана. До снощи Франция не беше признала, че е използвала изтезания в Алжир, пише в. "Ню Йорк таймс".

Вдовицата на Оден, Жозет, се бори вече 61 години, за да принуди Париж да признае убийството като резултат от изтезания по време на войната.

"Това е голяма, историческа повратна точка за историята на Франция", казва Бенджамен Стора, водещ историк по френско-алжирските отношения.

Случаят може да е емблематичен, но "признанието на Макрон надхвърля случая на Морис Оден, защото президентът заяви, че е имало система, позволяваща извършването на насилие, изтезания и престъпления - което означава отговорност на държавата", подчертава историкът, цитиран от в. "Ню Йорк таймс".

Официална Франция има сложни отношения с близкото си минало. Алжирската война остава чувствителна тема, защото много ветерани още са живи - както и милиони бивши жители на Алжир и техните деца. Френските политици стъпваха внимателно, когато стигнеха до тази тема, отбелязва изданието.

Изявлението на Макрон е важно за бившите френски колонии в Африка, където възмущението от имперското й поведение никога не е изчезвало докрай, заяви Стора, цитиран от в. "Ню Йорк таймс".

"Това е жест, който засяга и външната политика, северните и южните брегове на Средиземно море", подчертава историкът.

Бившият френски вътрешен министър Брис Ортфьо веднага порица действията на Макрон, отбелязва френският в. "Паризиен". Според Ортфьо е време Франция да престане "да се разкайва за действия, извършени от предишните поколения". Той подчертава, че историята трябва да се помни, но е време да се обърне нова страница.

В замяна на това президентът получи похвали от историка и есеист Паскал Брюкнер, според когото е време да се премахне културата на потайността. Той подчерта, че винаги е настоявал за реципрочни действия и че Алжир трябва да признае за престъпленията, извършени от него срещу собствените му граждани и срещу живели в страната французи.

БТА