"Колегите ни Димитър Стоянов и Атила Биро се прибраха благополучно, след като прекараха нощта с белезници насред полето и без телефони до 4 ч. сутринта. Родната полиция ги натръшка, защото си вършеха работата и опитваха да спасят от унищожаване документи по разследването #ДжиПиГейт".

Това съобщиха от сайта "Биволъ", след като стана ясно, че колегата им Стоянов и румънският журналист от RISE Project са били арестувани късно снощи от полицията в Радомир.

Всъщност, стана ясно от публикации във фейсбук профилите на "Биволъ" и на Асоциацията на европейските журналисти-България. От МВР все още мълчат за случая.

Както Клуб Z писа, Стоянов и Биро са били задържани от полицията в Радомир, докато правят разследване. "Биволъ" работи по темата за корупция при раздаването на обществени поръчки и европейски фондове, свързани консултанстки фирми и големи "комисиони", добила популярност като "ДжиПиГейт" по името на компанията, свързана с шефа на "Лукойл" Валентин Златев.

От публикацията на "Биволъ" за ареста на двамата журналисти става ясно, че до освобождаването им се е стигнало след намеса на румънския консул у нас.

"Веднага след като бяха освободени, Димитър и Атила се върнаха на мястото и спасиха някои документи", посочват още от разследващия сайт.

Омбудсманът Мая Манолова също се е ангажирала със случая. Тя е разговаряла и с румънската дипломатическа мисия, и с началника на полицията в Радомир, за да получи информация по случая. Позицията, споредена от Манолова, е, че случилото се е недопустимо, при положение, че полицията не предоставя аргументи. Очаква се и официална позиция. 

Все още се чака коментар от МВР.