Баща и двама синове - Евлоги и съответно Георги и Антон Станоеви - Бирмите, са официално обявени за издирване и обвинени задочно заради канала за цигари, разбит в Пловдивско.

Това стана ясно след брифинг на спецпрокуратурата от думите на нейната шефка Даниела Начева. Начева потвърди и че Станоев-старши най-вероятно вече е в чужбина, а поне за един от двамата му синове има данни, че до снощи е бил в България, без да уточни дали става въпрос за "фамозния" любовник на чалга звезди - Георги или за брат му Антон.

Думите на Начева за пръв път официално свързаха удара в Пловдив преди няколко седмици, атаката срещу заведенията на Бирмите в петък - ресторантите "Бест" и "Везувий", и бизнеса с нелегални цигари.

Според спецпрокурорката след акцията, при която през август бяха ударени модерни цигарени заводи в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан, плюс цех за рязане в Калугерово и за етикети във Варна, вече обвинени са 9 лица - три за акцизни стоки без бандерол и още 6-има. Именно те са финансирали, осигурявали са покритие с регистрирани фирми, осигурявали помещения и работници, плюс битови условия.

Не е обвинена майката в семейството Лидия Станоева, известна в жълтите медии с прякола Скалата.

Даниела Начева обобщи, че в очертаващата се организирана престъпна група (ОПГ) всички хора са били на едно ниво, а законът не изисква от разследващите доказването на един лидер.

Иззети са много документи, "парични средства" и носители на компютърни данни, които тепърва ще се анализират.

Става дума за около 40 т тютюн или близо 50 000 кутии цигари, при това пресметнато на едро - "говорим за сериозни обороти, милиони", по думите на Начева.

Тя каза, че се анализират паричните потоци дали през ресторантите са прани парите от цигарите без бандерол.

"Нормално е да проверим всички обекти, които са стопанисвани, за да направим такава връзка", каза тя.