Марош Шефчович е способен и начетен технократ, а също така изключителен дипломат. Но той е такъв само за тези, които го познават, а те са твърде малко. Известен е на хората, които се интересуват от политика. За голяма част не само от словаците, но и от европейците той е сравнително непознат. Знаят го само в Брюксел.

Този коментар специално за Клуб Z направи словашкият журналист Павол Салай от изданието Euractiv Slovakia.

От една страна, това може да попречи на Шефчович да стане председател на Еврокомисията. Но от друга – той има шанс предвид факта, че и най-сериозният му досега конкурент – германецът Манфред Вебер, също е слабо познат извън Брюксел.

Словашкият политик, който е зам.-председател на Европейската комисия, отговарящ за енергийния съюз, обяви вчера намерението си да стане водещият кандидат на Партията на европейските социалисти да оглави ЕК след изборите за Европарламента през май 2019 г.

Манфред Вебер направи същото още на 5 септември.

Напълно възможно е да бъде нарушена дългогодишната традиция и за първи път от десетилетия насам шпаги в битката за „Берлемон“ (централата на Еврокомисията в Брюксел – б.а.) да кръстосат хора, които не са действащи премиери или поне водещи министри в страните си.

Най-ценното качество на Шефчович е, че като дипломат той не е показвал политически пристрастия, коментираха анализатори в Брюксел.

Работил е в посолствата на Словакия в Зимбабве и Канада и е бил посланик в Израел. Бил е и постоянен представител на страната си в ЕС.

Завършил е знаменития МГИМО – Московски държавен институт за международни отношения. Говори отлично руски език. Словашкият комисар стана посредник при газовите преговори между Еврокомисията, Русия и Украйна. Той защитава продължаването на транзита на газ от Русия през Украйна за Европа. Но е заклет противник на опита на Русия да пречи на европейските страни да диверсифицират своите източници.

Шефчович е от словашката партия „Посока - социалдемокрация“ - най-голямата в парламента в Братислава. Тя се оглавява от бившия премиер Роберт Фицо. Настоящият министър-председател Петер Пелегрини пак е от нея.

Правителството на Фицо падна през март заради протести, предизвикани от убийството на известния разследващ журналист Ян Куцияк. Това срина рейтинга на партията засега от 25 на 20 на сто, но той ще пада още.

Словашките социалисти отчаяно търсят, но не могат да намерят кандидати не само за местните избори през ноември, но и за вота за президент през май 2019 г. Роберт Фицо е искал „Посока - социалдемокрация“ да издигне именно Марош Шефчович. С решението си еврокомисарят окончателно сложи край на тези спекулации и даде да се разбере, че на този етап няма намерение да гради кариера в родината си.

„Етикетът на „Посока - социалдемокрация“ напоследък стана отровен и много хора гледат да се дистанцират от партията. Възможно е това да бъде една от причините Шефчович да не иска да се кандидатира за президент на Словакия. Но не мислете, че той напуска потъващия кораб. С евентуално издигане на поста председател на Еврокомисията той може да спаси родната си партия“, изтъкна пред Клуб Z журналистът Павол Салай.

Още повече че политиците от всички цветове в Словакия не са чужди на популизма и ксенофобията, срещу които Шефчович се зарече да се бори при обявяването на кандидатурата си. Преди две години доскорошният премиер Фицо направи скандалното изказване, че мюсюлманите не могат да бъдат интегрирани и по тази причина той няма да допусне в Словакия да бъде създадена голяма тяхна общност.

Марош Шефчович е далече от такива идеи. Не само защото е еврокомисар, а защото е източноевропеец, казаха за Клуб Z дипломати в Брюксел.

Според анализатори идеята на ПЕС е да издигне кандидат, който не е опетнен с минало, свързано с комунизма. И освен това да бъде човек, който да изразява интересите на Източна Европа и да засили ролята й на континента. Там е все още силна носталгията по миналото. Шефчович ще се опита да убеди хората в правотата на казаното от него вчера, че „изграждането на бъдещето чрез пресъздаване на миналото никога не работи“.