В Ню Йорк започна Срещата на високо равнище „Глобален призив за действие за справяне с проблема с наркотиците“, организирана по инициатива на президента на САЩ Доналд Тръмп. България е съдомакин на събитието, съобщи Правителствената информационна служба.

Преди началото премиерът Бойко Борисов е отишъл до мястото на президента на САЩ Доналд Тръмп и двамата са се ръкували, показва снимка, публикувана във фейсбук от директорката на Правителствената информационна служба Севдалина Арнаудова. 

Сто двадесет и девет страни подписаха в ООН подготвена от САЩ декларация за борба с наркотиците, които според президента Доналд Тръмп са заплаха за общественото здравеопазване и националната сигурност, предаде Ройтерс.

За да участват в срещата на високо равнище с Тръмп в ООН, посветена на борбата с наркотиците, страните трябваше да подпишат едностраничен "призив за действие за справяне с проблема с наркотиците".

Тръмп, който отдавна се изказва пренебрежително за ползата от ООН, днес заяви, че "потенциалът (на ООН) бавно, но сигурно бива осъществен".

Страните, които подписват декларацията на САЩ с необвързващ характер, обещават да разработят национални планове за действие за понижаване на търсенето на наркотици чрез образование, да положат повече усилия в лечението, да укрепят международното сътрудничество в правосъдието, правоприлагането и здравеопазването и да осуетяват производството.

"Ако предприемем тези стъпки заедно, можем да спасим живота на безброй хора по всички краища на света. Наркотиците са свързани с организираната престъпност, незаконните финансови потоци, корупцията и тероризма. Жизненоважно за общественото здравеопазване и националната сигурност е да се борим с наркозависимостта и да спрем всички форми на трафик и контрабанда, които осигуряват финансиране на престъпните транснационални картели", каза още президентът на САЩ.

Бойко Борисов ще участва и в срещата на върха за мира „Нелсън Мандела”. Целта на форума е международната общност да препотвърди ангажимента си към глобалния мир, предотвратяването на конфликти, защитата на правата на човека.

Борисов ще изнесе реч и на 73-тата сесия на Общото събрание на ООН, свързана с основната тема на Общия дебат, която тази година е:

„ООН за всички хора: глобално лидерство и споделени отговорности за мирни, равнопоставени и устойчиви общества“.

Премиерът Борисов разпространи няколко снимки през фейсбука профила си, които го показват пред сградата на ООН и заедно с други правителствени лидери.