Премиерът Бойко Борисов публикува в профила си във фейсбук нова снимка с президента на САЩ Доналд Тръмп. Този път американският държавен глава е заедно със съпругата си Мелания. Борисов е в САЩ на сесия на Общото събрание на ООН.

Кадърът е придружен с кратък, но многозначителен коментар:

"Чистосърдечно давам възможност за нови “анализи”, “препоръки”, “тълкувания” и изяви по повод тази снимка иначе, просто протокол на Белия дом".

Това е косвен отговор на неговите критици, които го заклеймиха заради предишната му снимка с Тръмп от Ню Йорк. Тогава Борисов се пресегна, за да се ръкува с Тръмп, което бе заснето и разпространено от негови сътрудници.

 
По-рано премиерът коментира "истерията" около тази снимка, на която той е заснет в гръб. Някои медии дни наред твърдяха, че предстои среща на Борисов и Тръмп, а в понеделник директорката на правителствената пресслужба разпространи на фейсбук страницата си снимка - президентът на САЩ седи на председателското място до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, Борисов приближава и подава ръка само на Тръмп.

На видео се вижда как след това премиерът поглежда екрана на телефона на своя сътрудничка, която е направила снимката.

"Съжалявам за тази истерия, която се вдигна в България от хейтърите и платените тролове на БСП – Бог ми е свидетел, пък и вие, че по никакъв начин не сме парадирали и не сме казали каквото и да е, освен за това, че съм имал разговори с президента Тръмп. Не ми е целта да се снимаме. На някои може да им е, на мен не ми е. Надявам се това да престане, защото е непродуктивно и по никакъв начин не е добре“, заяви Борисов.

Сред критиките към Борисов в социалните мрежи бе и тази, че за разлика от него президентът Румен Радев има снимка в Белия дом, заедно с Тръмп и съпругата му. 

Около решението Борисов, а не Радев, да представлява България тази година на сесията на ООН между МС и президентската институция се появи напрежение. От правителството обясниха изборът си със завършилото европредседателство.