Контролирани цени на храните означава те в крайна сметка да се повишат. Това заяви Мартин Димитров от "Демократична България" по бТВ. Така Димитров коментира идеите на ВМРО за регулирани цени на основни хранителни продукти.

"Няма да има контролирани цени на храните, това се предлага, за да се отклони вниманието именно от преговорите за цената на газа. Възможно е веригите да харесат тази идея - да свалят цените, за да убият малките магазинчета, но после пак да си ги вдигнат", обясни Димитров.

Той заяви, че България няма готовност и няма екип за преговори с "Газпром" за цената на газа. Според него има реална възможност да договорим по-ниски цени за природния газ, ако използваме в преговорите ЕС.

Газът и парното поскъпват от 1 октомври. Очаква се още едно поскъпване на газа от 1 януари. Преди дни министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че има възможност да бъде предоговорена цената в бъдеще с „Газпром”.

Според Димитров обаче парламентарно представените партии бягат от тези преговори. Той обясни, че най-лошият вариант е да се изпрати делегация само с представители от "Булгаргаз". Според Димитров в тези преговори задължително трябва да участва представител на Европейската комисия.

"Има основания сега да бъде договорено намаление на цената на газа", убеден е Димитров.