Представящият се за "журналист и издател" Михаил Михайлов получи 2-годишна присъда от Специализирания наказателен съд, затова че запали и после оскверни българския трикольор в близост до Съдебната палата в София.

Това става ясно от съобщение на Спецпрокуратурата, която по силата на НК се занимава и с Глава първа от НК - за престъпления против Републиката.

На 3 юни Михайлов публикува в YouTube видео как пали и после уринира върху националния флаг. 

Преди три и половина месеца той бе обвинен от Специализираната прокуратура за оскверняване на националния флаг и за хулиганство.

"На 3 юни 2018 г. мъжът публикува в социалните мрежи клип, в който се вижда как недалеч от столичната Съдебна палата самият той пали националнен трибагреник, после го хвърля на земята и уринира върху него. Няколко часа по-късно мъжът бе задържан и обвинен", посочват от държавното обвинение.

"Резултатите от насрочената по делото съдебно-психиатрична експертиза показаха, че Михайлов не страда от психично заболяване и може да отговаря за деянията си. Съдът прие представените от прокуратурата доказателства и го призна за виновен", допълват оттам.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Апелативния специализиран наказателен съд.