Украинският режисьор Олег Сенцов, затворен в руски лагер, е сред номинираните за тазгодишната награда „Сахаров“ на Европарламента, присъждана за свобода на мисълта.

Депутатите в Брюксел огласиха днес имената на посочените от тях хора и организации.

Олег Сенцов

Кандидатурата му бе издигната от Европейската народна партия (ЕНП). Сенцов е осъден на 20 г. Затвор за планиране на терористични атаки срещу руските власти в Крим. Според „Амнести интернешънъл“ процесът не е честен. От месец Май Сенцов е в гладна стачка.

Неправителствени организации, защитаващи човешките права и спасяващи мигранти в Средиземно море

Такава дейност развиват НПО от целия Европейски съюз от 2015 г. насам. Това са „Лекари без граници“, „Спасете децата“, Boat Refugee Foundation, Jugend Rettet, Lifeline Rescue Boat, MOAS, Proactiva Open Arms, PROEM-AID, Sea Eye, Sea Watch и SOS Mediterranée. Номинирани са от Прогресивния съюз на социалистите и демократите и от Зелени/Европейски свободен алианс.

Сейран Атеш

Германската адвокатка от турски произход се бори срещу политическия и религиозен екстремизъм, както и срещу подтисничеството над жените. Нейна е заслугата за откриването на джамията „Ибн Рушд-Гьоте“ в Берлин.  В нея мъже и жени могат да се молят заедно. Атеш получава постоянно смъртни заплахи, поради което има дeнонощна охрана. Номинирана е от Европейските консерватори и реформисти, както и от други 40 евродепутати от други групи заради борбата си за човешки права и за модерен и открит ислям.

Цезар

Със закрито лице Цезар дава показания пред британския парламент.

Това е псевдонимът на бивш сирийски военен фотограф, който успя да изнесе тайно над 55 000 снимки от страната. На тях са запечатани военни жестокости. Автентичността им бе потвърдена от „Хюмън райтс уоч“. Очаква се снимките на Цезар да изиграят жизнено важна роля за бъдещи дела срещу виновните за документираните престъпления. Номиниран е от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ).

Насър Зефзафи

Той оглавява „Хирак“ - протестно движение в региона Риф в Мароко, борещо се срещу корупцията подтисничеството и злоупотребата с власт. През май 2017 г. Зефзафи бе арестуван и осъден на 20 години затвор за заговор срещу сигурността на държавата. Започна гладна стачка този август. Номиниран е от Европейската обединена левица и още 42-ма евродепутати от други групи.

Диуейн Джонсън

Американският градинар осъди агрохимическия гигант „Монсанто“. Той бе първият човек, дал компанията на съд по обвинение, че продавания от нея хербицид „Раундъп“ причинява рак. На Джонсън му остават броени месеци живот. Номиниран е от Европа на свободата и пряката демокрация, защото се е превърнал в пример за теи, които се страхуват да завеждат дела в защита на правата си.

„Антифорум“

Неправителствената организация се бори за правата на малцинствата в Южна Африка и най-вече на африканерите – потомците на холандските заселници. Групата иска да привлече световното внимание върху атакте срещу фермите, убийствата и конфискацията на земите без компенсация, което е заплаха за правото на собственост, снабдяването с храна и сигурността на прехраната. Организацията е номинирана от Европейския национален фронт (ЕНФ).


Мери Уагнър

Канадската активистка бе неколкократно арестувана и обвинена в „разстройване на бизнеса“ на клиника за аборти в Торонто. Там тя се опитваше да говори с постъпващите за лечение жени и да им връчи рози. Уогнър наруши забраната да не се доближава до клиниките за аборти. Номинирана е от 42-ма евродепутати от различни групи.

На 9 октомври комисиите по външни работи и по развитие към Европарламента трябва да обявят окончателния си списък от трима кандидати. Победителят за 2018 г. Ще бъде обявен на 25 октомври. Наградата ще бъд връчена на лауреата в Страсбург на 12 декември.