Италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини каза, че засега няма намерение да подписва споразумение с Германия за връщане на мигранти, пише австрийският в. "Пресе", цитиран от БТА.

"Няма да подпиша нищо, докато Германия си запушва ушите и не предприема действия по всички наши искания", заяви Салвини в интервю за изданието.

Според германското правителство споразумението би позволило нередовни мигранти, пристигащи в Италия и пътуващи през Австрия, достигайки границата на Германия, да бъдат връщани в Италия. В замяна се предвижда равен брой мигранти, спасени в Средиземно море, да бъдат пращани направо от Италия в Германия.

Преди две седмици германският вътрешен министър Хорст Зеехофер заяви, че споразумението с Италия е финализирано и че само трябва да бъде подписано от него и Салвини. Италианският вътрешен министър обаче се противопостави на тази позиция, че подписването на споразумението е просто формалност.

Салвини каза в интервюто за "Пресе", че сделката за мигрантите трябва да бъде част от по-широко споразумение, включващо промени в правилата на Европейския съюз за предоставяне на убежище. Той също така настоя за нови правила за корабите, които спасяват мигранти в Средиземно море.