Ангела Меркел е под натиск да се оттегли от ръководния пост на партията си, пише неделното издание на британския вестник "Дейли Експрес". Ангела Меркел предизвика недоволство, след като обеща да се кандидатира за президент на партията си Християндемократически съюз (ХДС). Германската канцлерка, която сега кара третия си мандат, бе призована да се оттегли от ролята си в партията на фона на спада на одобрението й.

Александър Мич, висш функционер в консервативното крило на ХДС, обяви, че Меркел трябва да се откаже поста си в името на партията и страната си. Той посочи:

"Би било по-добре в интерес на ХДС и Германия, ако тя проправи пътя за така необходимото обновяване на ръководството. Ангела Меркел трябва да понесе последиците от допуснатите от нея грешки, особено в политиката за предоставяне на убежище, и произтичащите от това слаби показатели в анкетите".

"Това би дало възможност за повторно интегриране на консервативното и пробизнес крило на партията", допълни той. Но Ралф Бринкхаус, ръководителят на групата на ХДС и Християнсоциалния съюз (ХСС) в германския парламент, подкрепи Меркел. Той заяви:

"Предполагам, че тя ще се състезава и аз ще подкрепя това, защото ръководителят на правителството също се нуждае от подкрепата на партията."

Бринкхаус замени Фолкер Каудер, дългогодишен съюзник на Ангела Меркел по-рано тази седмица след гласуването на партията.

Социалдемократическият политик Томас Оперман заяви, че ходът е "въстание срещу Меркел". Александър Граф Ламбсдорф, от свободната демократическа партия на Германия, заяви, че това е "началото на края на голямата коалиция". Даниел Гентър, премиерът на северната провинция Шлезвиг Холщайн, добави:

"Гласуването показва желание за подновяване", пише "Фокус".