„В условията на демокрация настъпват и часове на поражение. Това е истината и тя не бива да се разкрасява”, изрече снощи пред тв камери германската канцлерка и лидерка на Християндемократическия съюз (ХДС) Ангела Меркел. Тя изглеждаше изтощена и съкрушена.

За нея "часът на поражение" беше изборът на шеф на парламентарната група на нейния ХДС и на сестринската партия ХСС (баварският Християнсоциален съюз). Двете партии са с обща парламентарна група.

Какво точно стана

Вчера трябваше да бъде избран (или преизбран) председател на парламентарната група на ХДС-ХСС - процедура, която се провежда всяка година. Зад досегашния титуляр Фолкер Каудер, който е от 13 години на поста, застанаха Меркел и лидерът на ХСС Хорст Зеехофер, който е и настоящ вътрешен министър в кабинета на Меркел.

За пръв път от 13 години се появи и съперник на 69-годишния Каудер – неговият заместник в парламентарната група Ралф Бринкхаус (50 г.).

След 75-минутен дебат народните представители от ХДС и ХСС пуснаха бюлетини. Резултатът вкамени Меркел. При 239 гласа Каудер спечели 112, Бринкхаус 125, двама въздръжали се. Преди година Каудер беше подкрепен от 77 на сто от гласувалите. Тогава обаче не се яви друг кандидат за поста.

Още през август Бринкахус, който е депутат от 2009 г., обяви, че ще се кандидатира. Меркел даде да се разбере, че не приема стъпката и отново издигна кандидатурата на своя доверен и верен човек Каудер. Бринкхаус се оказа непреклонен.

По време на вчерашния дебат преди вота Меркел заяви:

"Сега не е време за промяна." 

Каудер:

"Имам идеи, сили и искам заедно с вас да водя следващите битки."

Бринкхаус запази хладнокръвие:

"Стабилност и спокойствие не са достатъчни. Това, което ни е нужно, са действия и увереност. Точно това сега липсва в страната ни. Аз се кандидатирах заради стремеж да се даде нов импулс на парламентарната група, а не срещу канцлерката."

Значението за Меркел

Бринкхаус е всичко друго, но не и противник на Меркел. Пред журналисти снощи той беше категоричен:

"Парламентарната фракция твърдо стои зад Ангела Меркел. Между нас не може да се вкара и лист хартия."

Едно е ясно. Мнозинството от депутатите на десницата ХДС/ХСС се обявиха за едно ново начало. Дори цената да е забиване на клин между правителството и най-голямата парламентарна фракция. Но да се твърди, че за Меркел това е “раздяла с властта”, както написа онлайн изданието на “Шпигел”, е несъстоятелно.

Може да се приеме, че за самата Меркел това беше своеобразен вот на недоверие. Не в качеството й на канцлерка, а на партиен лидер. Това е лош знак за нея. За декември е насрочен партиен конгрес на ХДС, на който тя отново ще се кандидатира за партиен лидер, какъвто е от 10 април 2000 г. На предишния конгрес на ХДС преди две години Ангела Меркел беше преизбрана с 89,5 на сто от гласовете на 1000 депутати. И тогава, и сега тя няма опонент за поста. Въпросът е какво доверие ще получи Меркел на конгреса през декември.