Великобритания губи по 500 милиона лири седмично заради решението си да напусне ЕС и загубите нарастват, пише британският седмичник "Обзървър". "Брекзит" вече струва 500 млн. паунда на седмица, според ново проучване - в ярък контраст с обещаният 350 млн. паунда „дивидент", прокламиран от кампанията за напускане на ЕС.

Това показва, че икономиката на Обединеното кралство вече е с 2,5% по-малка, отколкото би била, ако вотът за оставане беше спечелил на референдума. Публичните финанси са намалели с 26 милиарда паунда годишно, повече от половината от бюджета за отбрана. Това означава загуба от 500 млн. паунда на седмица - цифра, която нараства.

Изчисленията се представят на фона на започващата в Бирмингам конференция на управляващата партия, а премиерът Тереза Мей е подложена на силен натиск. Тя е изправена пред конкурентни предложения от министрите от кабинета за това как тя трябва да разреши безизходицата на "Брекзит" с ЕС. Появиха се експлозивни твърдения, че шефът на един британски производител на автомобили е бил закаран с частен самолет, за да се срещне с президента Еманюел Макрон, в опит да бъде убеден компанията да премести производството си във Франция след "Брекзит". Докато някои министри от кабинета настояват за свободна търговска сделка в стил Канада, подкрепата нараства в министерския екип на Мей за сделка, според която Великобритания ще остане тясно свързана с ЕС за ограничен период от време, пише "Фокус".

Британската консервативна партия се събира днес на конгрес в Бирмингам на фона на вътрешнопартийните спорове за "Брекзит", съобщи Франс прес.
Министър-председателката Тереза Мей, чийто "план от Чекърс" бе отхвърлен неотдавна от европейските лидери, ще опита да сплоти съпартийците си в момент, когато привържениците на идеята за твърд "Брекзит" опитват да наложат възгледите си.

"Уважаваме решението, което британците взеха: да напуснем ЕС, да си върнем контрола върху парите, законите и границите", написа британската ръководителка в послание към участниците в конгреса.

Мей твърди, че планът й, който предвижда тесни търговски връзки с ЕС, е "единственото сериозно и надеждно предложение".

Противниците й обаче възнамеряват да използват всяка възможност на конгреса, който ще продължи до сряда, да защитят идеята си за твърд развод с ЕС, отбеляза БТА.