“Неефективен фонд на приятел на Путин за талантливи ученици получава от бюджета 6,35 милиарда рубли”. Под това заглавие сайтът “News Ru” публикува прелюбопитна история.

Фонд “Талант и успех”, на когото един от учредителите е виолончелистът и приятел на руския президент Сергей Ролдугин, ще получи 6,35 милиарда рубли субсидия от държавната хазна. Това става ясно от проект за федерален бюджет за периода 2019-2021 г.

За 2019 г. е заложена субсидия за фонда “Талант и успех” в размер на 2,09 милиарда рубли. За 2020 и съотвенто за 2021 г. по 2,13 милиарда рубли или общо за периода 6,35 милиарда рубли (едно евро е равно на около 80 рубли).

Според федералния бюджет държавната субсидия за настоящата 2018 г. е 1,99 милиарда рубли, през миналата 2017 г. 1,21 милиарда, за 2016 г. 1,31 милиарда, а за 2015 г. 0,58 милиарда.

За периода 2015 – 2018 г. субсията е по линия на министерствата на спорта, културата и образованието. Според новия проект за периода 2019-2021 г. субсията ще е за сметка на министерствата на образованието и културата.

Фондът “Талант и успех” стимулира и подпомага надарани деца. В националния проект “Образование” е отбелязано, че отчитайки опита на фонда “Талант и успех”, през 2021 г. трябва да бъдат основани съответни центрове в 35 региона на Русия, които да обхванат 24,5 млади таланти с цел деца и младежи да се стимулират и подпомагат да развият способностите си.

По официални данни при създаването на фонда през 2015 г. за помещения и оборудване са били изразходени 9,76 милиарда рубли предимно от дарения. През идната 2016 г. разходите са паднали на 2,44 милиарда рубли, а през 2017 г. са скочили на 6,28 милиарда.

През ноември 2016 г. по време на правителствено заседание Владимир Пути подложи на остра критика фонда – не използвал в достатъчна степен заделените за него средства.

“Предоставихме им триста милиона, а те са се възползвали от 15 на сто от сумата. Това означава, че не са развили достатъчна дейност. Ако не са им нужни толкова пари, по-добре е да ги насочим по други направления. Разполагаме ли с пари, ще ги насочваме в социалната сфера”, заяви тогава президентът.

Шефката на Сметната палата Татяна Голикова наблегна на факта, че независимо от значителните ресурси, бъдещата съдба на даровитите деца, след като завършат образованието си, е в техни ръце и успехът е на тяхна страна.

Министерствата на културата и на образованието предлагат затягане на контрола при отчетността на фонда, както и по-строга схема за получаване на държавна субсидия.

Месец след острите критики президентът Путин разпорежда в цялата страна да се открият фондации по аналогия на тази на Ролдугин.

По данни на “Панамски досиета”, които разследващи журналисти от цял свят публикуваха, Ролдугин води двойствен живот. Пред публика той е талантлив виолончелист, а зад кулисите дърпа конците на десетки офшорки с активи за милиарди долари.

При разследването стана ясно, че офшорките, които пряко или косвено принадлежат на Ролдугин, са получили десетки милиони от кипърската ФТБ, от сделки с акции на “Роснефт” и “Газпром”.

Според журналистическото разследване свързаните с Ролдугин офшорки упражнявали и контрол в сферата на тв реклами предимно чрез “Видео Интернешънъл” (VI), най-крупният продавач на тв реклами в Русия. 20 % от VI са собственост на кипърската компания Med Media Network, в която единственият акционер е офшорката IMO на Ролдугин.

Според публикации в германския в. “Зюддойче Цайтунг” вероятно Ролдугин не е човекът, печелещ от подобни сделки. Според “Панамските досиета” именитият музикант по-скоро е действал като прикритие за близки до Путин лица, дори и за самия Путин.

Руският президент Владимир Путин категорично отрича подобна връзка.