Бившият финландски премиер Александер Стуб стана днес вторият човек от редиците на Европейската народна партия (ЕНП), който обяви кандидатурата си за бъдещ председател на Еврокомисията.

На пресконференция в Европарламента в Страсбург 50-годишният Стуб съобщи, че си взема отпуск като поста зам-председател на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), докато трае кампанията.

Той има намерението да настоява за „повече ЕС“ и да влезе в челен сблъсък с популистите. Стуб обяви политиката на разширяване за една от най-успешните за Съюза.

„Европейските ценности са под натиск отвън и вътре в ЕС, включително в нашата собствена партия“, изтъкна финландецът.

Като външна заплаха той посочи САЩ, Китай и Русия, а като вътрешна - Полша, Италия и Унгария. И заяви, че е за изключването на партията ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан от ЕНП, ако Будапеща не възприема и не прилага европейските ценности.

„Искам повече европейски ръководители да работят за ЕС, а не срещу него. Ще се сблъскам с популизма челно и прагматично. Във Финландия имаме опит, като включихме популистите в правителството. С властта идва отговорността, а с нея - проблемите. Не е въпрос да убием популизма, но трябва да чуем тези хора. Има основателни опасения от миграцията, цифровия преход, бъдещето на работните места“, каза Стуб.

Той допълни, че през последното столетие са се развили три идеологии - фашизмът, умрял през 1945 г., комунизмът, приключил през 1989 г. и либералната демокрация.

„Не бих искал с напускането на Великобритания и с идването на власт на Доналд Тръмп да настъпи краят на либералната демокрация“, каза още Стуб.

И продължи:

„Първата индустриална революция роди марксизма. Не искам да чакаме да видим какво може да доведе четвъртата. Искам да бъда кандидатът на следващото поколение.“

Финландският политик се обяви за обособяването на миграционни центрове извън Европа с финансиране от ЕС и за съвместна охрана на европейските граници.

Александер Стуб е учил в родината си, в САЩ, Великобритания и Белгия. Той бе министър-председател на своята страна през 2014-2015 г. Преди това е бил министър по европейските въпроси и външната търговия, на външните работи.

Преди месец председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер първи обяви кандидатурата си да оглави Еврокомисията след изборите през май 2019 г.

Седмица по-късно се появи и кандидатът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) - словакът Марош Шефчович, кйто сега е зам.-председател на Еврокомисията, отговарящ за енергийния съюз.

Мнозина разглеждат Александер Стуб като по-либерална алтернатива на значително по-консервативния по убеждения Манфред Вебер.