Руското министерство на отбраната публикува видеокадри от доставката на зенитни ракетни системи С-300 в Сирия, предаде ТАСС. Кадрите бяха излъчени днес по телевизионните канали "Россия 24" и "Звезда". 
На тях се вижда как ракетните комплекси С-300 се разтоварват на авиобазата в Хмеймим от самолет Ан-124-100 "Руслан" на руското военно министерство. Вчера министърът на отбраната Сергей Шойгу докладва на президента Владимир Путин на съвещание с членовете на руския Съвет за сигурност, че Москва е предала на Сирия 49 единици техника в доставката на комплексите С-300. Целта на доставката е да се повиши сигурността на руските военни в Сирия. 

На 24 септември Шойгу съобщи, че гибелта на екипажа на самолета Ил-20 в Сирия заради действията на израелските военни е принудила Москва да предприеме допълнителни мерки за сигурност. 

В Израел смятат, че противоракетният комплекс С-300 не е проблем. 

"И С-700 да доставят на сирийците пак ще се справим с тях", обяви генерал, пожелал анонимност.

Руски висши военни прогнозират и предупреждават, че Израел първо ще открадне технологията на ракетите от Сирия и после ще ги унищожи или обезвреди както е ставало многократно досега, когато СССР или по-късно Русия е доставяла оръжие на арабски държави, пише "Взгляд".

Израел няма да се откаже от въздушни операция в Сирия въпреки доставката на руски зенитни ракетни системи С-300 за сирийската противовъздушна отбрана, заяви днес израелският министър на отбраната Авигдор Либерман по националното радио на Израел, предаде ТАСС. 
Не мога да кажа, че се радваме на присъствието на С-300 в Сирия, каза той, но добави, че това е тема, по която Израел "няма никакъв изход", че защищава своите жизнено важни интереси и "не може да си позволи никакви компромиси". 
Либерман подчерта, че позицията на неговата страна е "прозрачна и ясна" и тя е обяснявана многократно на Русия и международната общност.

"Когато имаме точна информация за някакъв опит да се прехвърли оръжие от Иран в Сирия или от Сирия в Ливан за нуждите на "Хизбула", ние действаме", заяви военният министър.

Той обясни, че неговата страна не може да допусне "цялата територия на Сирия да стане една голяма военна база на Иран" и затова ще действа в съответствие с интересите си.