ЕС смята случая с украинския режисьор Олег Сенцов за нарушение на международното право и елементарните стандарти на правосъдието.

Това се казва в огласено снощи изявление на говорителя на Федерика Могерини – върховен представител на Съюза за външната политика и сигурността.

На 5 октомври руските власти съобщиха, че Сенцов е прекратил гладната си стачка.

„Олег Сенцов показа невероятна смелост, решителност и себеотрицание по време на 145-дневната си гладна стачка. Здравето му сега е влошено до критично състояние. С отказа си да му осигурят подходящо медицинско лечение в институционализирано медицинско учреждение властите в Руската федерация нарушават неговите човешки права, както и собствените си ангажименти в сферата на човешките права“, се казва в изявлението от Брюксел.

ЕС очаква незабавното освобождаване на  режисьора, както и на всички незаконно задържани в Русия и Крим украински граждани.

През 2015 г. Олег Сенцов бе осъден на 20 години затвор, след като бе признат за виновен в организирането на терористична група.

На 14 май т.г. той започна гладна стачка с искане за освобождаването на всички украински политически затворници в руски затвори - общо 64-ма души.