Министерството на енергетиката (МЕ) ще изготви националната позиция за това лятно или зимно часово време да избере България.

Всички граждани, които биха желали да дадат своя глас, могат да го направят до 11 октомври 2018 г. на следния интернет адрес:

http://www.euaffairs.government.bg/page.php?c=24&d=15676

Допитването е от съществено значение, за да бъдат взети под внимание мнението и аргументите на възможно най-широк кръг от обществото, се казва в съобщение на МЕ.

На европейско равнище се обсъжда промяна в регламента за определяне на лятно и зимно часово време. Всяка държава членка трябва сама да избере към кой от сегашните часови варианти ще се придържа в бъдеще.

Всяка държава членка на ЕС трябва до април 2019 г. да съобщи кое часово време възнамерява да прилага като постоянно. Предвижда се последното задължително преминаване към лятно часово време да бъде в неделя, 31 март 2019 г.

След това държавите членки, които желаят да преминат постоянно към зимно часово време, ще имат възможност за последна сезонна смяна на часовото време в неделя, 27 октомври 2019 г. След тази дата сезонните смени на часовото време вече няма да са възможни.

Графикът зависи от това Европейският парламент и Съветът да приемат предложението на комисията най-късно до март 2019 г.