Мораториум върху разрастването на университетската мрежа смята да предложи просветният министър Красимир Вълчев. То ще бъде внесено заедно с готвените от него промени в закона за висшето образование и е на базата на решение на Съвета на ректорите, което бе гласувано още м. г. 

Новината е дошла от самия Вълчев по време на дискусия в УНСС за предизвикателствата пред висшето образование, съобщава "Сега". Мораториумът ще засегне не само разкриването на нови университети, но и на нови филиали на висши училища, както и на нови, несвойствени за тях специалности.

Според министъра разрастването е достигнало своя предел на териториално и профилно разрастване и вече няма потенциал и толкова много желание за откриване на нови филиали в различните градове.

С минимум 400 млн. лв. повече ще са средствата, които ще получи системата на образованието догодина. Така от 3.840 млрд. лв. през 2018 г. бюджетът за образование ще скочи поне до 4.240 млрд. лв. през 2019 г

330 млн. лв. от средствата ще са за увеличение на учителските заплати. Те трябва да покрият 20-те процента скок (от 1 януари догодина) на възнагражденията на преподавателите, записан в колективния трудов договор в системата на народната просвета. Това ще е втората стъпка от обещаното от кабинета Борисов двойно увеличение на учителските заплати.