Комисията по външни работи на Европейския парламент подбра днес трите окончателни предложения за носител на годишната награда "Сахаров" - Наградата за свобода на мисълта.

Сред тях са 11 неправителствени организации за спасяване на мигранти в Средиземно море, предложени от групата на Зелените; украинският филмов режисьор Олег Сенцов, осъден на 20 години затвор за "замисляне на терористично нападение" срещу Крим, предложен от групата на Европейската народна партия; и Насер Зефзари от Мароко, водач на движение срещу корупцията и злоупотребите с власт. Зефзари е осъден на 20 години затвор за заговор срещу държавната сигурност и бе предложение на групата на Европейската обединена левица.

От надпреварата отпадат предложенията на групата "Европейски реформатори и консерватори" за Шейран Атеш - германски адвокат от турски произход, получила смъртни заплахи за това, че е съпричастна с обособяването на място за общи молитви на мъже и на жени в берлинска джамия; Цезар - псевдоним на бивш сирийски военен фотограф, изнесъл кадри със свидетелства за военни престъпления, предложен от АЛДЕ; Дуейн Джонсън, земеделец от САЩ, спечелил дело срещу производителя на химикали "Монсанто", в което фирмата бе призната за виновна, че препаратът й "Раундъп" предизвиква рак, предложен от групата "Европа на свобадата и пряката демокрация"; предложената от групата "Европа на народите и свободата" неправителствена организация за защита на малцинствата в Южна Африка; и предложението на група евродепутати за Мари Вагнер от Канада, която се бори срещу абортите.

Предвижда се носителят на отличието да бъде определен от ЕП на 25 октомври. Наградата ще бъде връчена на победителя в Страсбург на 12 декември.

Наградата "Сахаров" е учредена от Европарламента през 1988 г. Връчва се на личности и организации за изключителни постижения в защита на човешките права и свободи. Не е задължително тя да се присъжда на европейци. Нейни носители са били дисиденти от Китай и Куба. 

БТА