След поредица правителствени кризи консервативното семейство на Ангела Меркел се страхува от два изборни неуспеха - в Бавария в неделя, а след това в Хесен в края на октомври, които биха отслабили още повече крехката коалиция на германския канцлер.

Самата Меркел призова за стягане на редиците:

"Броени дни ни делят от изключително важни регионални избори в Бавария и Хесен и затова искам да призова всички да се заемат с избирателите и да прекратят дрязгите."

След парламентарните избори през септември миналата година на Меркел не й е лесно. Тя се сблъска с политическите последици на решението си от 2015 г. да отвори Германия за повече от един милион кандидати за убежище.
Затруднена от надигането на крайнодясната "Алтернатива за Германия", Меркел прекара шест месеца да съставя правителство, като в крайна сметка коалиционен партньор й станаха твърде инатливите социалдемократи.

Впоследствие се разбунтуваха и съюзниците от консервативния баварски Християнсоциален съюз. Вътрешният министър Хорст Зеехофер на два пъти изложи правителството на риска да падне от власт, засягайки важни за "Алтернатива за Германия" теми с цел да си върне загубените избиратели преди вота в Бавария в неделя.
Според социологическите проучвания тази дясна стратегия не е била убедителна за избирателите, привърженици на крайната десница. Тя по-скоро е отблъснала по-умерените към Зелените, които могат да се надяват да заемат второто място.
Така броят на имащите намерение да гласуват за баварския Християнсоциален съюз спадна до 33-35 процента, което за тях е най-ниският прогнозен резултат в исторически план и е синоним на загубата на абсолютно мнозинство. Това бележи промяна на нагласите и в Бавария, която е бастион на консерваторите и една от най-богатите германски провинции.

В Хесен Християндемократическият съюз на Меркел не отбелязва по-добър резултат в социологическите проучвания. Там също са се увеличили поддръжниците на Зелените и на "Алтернатива за Германия" и далеч не е сигурно дали приближеният на канцлера премиер на Хесен Фолкер Буфие ще се задържи на власт.
Ако прогнозните резултати се потвърдят на изборите, формирането на стабилни регионални правителства се очертава трудно. Подобни резултати също така без съмнение биха подновили недоволството в консервативния лагер и подхранили дебатите за заместването на Меркел, която е на власт от 2005 г. и чийто мандат изтича през 2021 г.
От тази година въпросът вече не е табу. Амбициозните надигат глас, чуват се и призиви за отказ от центристкия курс и от стратегията на постоянни компромиси, която позволи на Меркел да се задържи на власт в продължение на повече от десетилетие.

"Вече няма съмнение, методът трябва да бъде променен", пише в седмичника "Шпигел" влиятелният депутат от християндемократите Норберт Рьотген, разкриващ "желанието за промяна" сред своите съпартийци.

Депутатите от Християндемократическия и Християнсоциалния съюз вече отправиха първото си предупреждение с избора на нов ръководител на парламентарната група на мястото на бившия й верен на Меркел водач.

Канцлерът скоро също ще се яви на избори, на които членовете и привържениците на партията ще определят нейния лидер, с цел да съхрани своето водачество.

"Мисля, че следващият конгрес на Християндемократическия съюз ще е определящ", отбелязва Рьотген.

Ситуацията е още по-сложна за Меркел, защото, освен че съпартийците й са недоволни, коалиционните й партньори от Социалдемократическата партия отбелязват най-големия спад в популярността си.
Още от началото на мандата социалдемократите, които стават все по-непопулярни, търсят възможност да се задържат във властта. Изборите в Бавария и в Хесен обаче за пореден път се очертават катастрофални за най-старата германска партия.
Излизането на социалдемократите от коалицията е възможност, която допуска дори и председателят на долната камара на парламента и дългогодишен член на Християндемократическия съюз Волфганг Шойбле.

"Ако един ден социалдемократите вече не могат повече, това няма да е краят на света. Мисля, че ние ще успеем да имаме стабилна изпълнителна власт с правителство на малцинството", каза Шойбле в интервю за всекидневника "Билд".

Социалдемократите и консерваторите са в упадък, а Зелените и крайната десница са във възход.

"Това е залезът на властта на Меркел в Германия и на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз ще им се наложи да помислят за това какъв тип съюз искат, за да останат на власт", обобщава Судха Дейвид-Уилп, политолог от мозъчния тръст германски фонд "Маршал".

БТА