Влиятелни консерватори подкрепиха кандидатурата на германската канцлерка Ангела Меркел за преизбиране като председател на Християндемократическия съюз (ХДС) на предстоящия партиен конгрес през декември, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

С това Меркел получи необходимата подкрепа в момент, в който вътрешни борби отслабват нейния авторитет, отбелязва агенцията.

Тя заяви, че ще изкара пълния си мандат като канцлер до 2021 г. и ще се бори за преизбиране като председател на партията. През декември ХДС ще проведе конгрес в Хамбург, на който ще има гласуване за лидерския пост.

Меркел понесе неочакван удар, след като миналия месец консерваторите от партията ѝ отхвърлиха кандидатурата на отдавнашния съюзник на канцлерката Фолкер Каудер за лидер на парламентарната група на ХДС/Християнсоциалистически съюз (ХСС).

Този ход е показателен за нарастващото недоволство от 13-годишното й ръководство. Победата на Ралф Бринкхаус беше възприета като знак, че депутатите искат гласът им да носи по-голяма тежест при формирането на политиката на правителството.

Същевременно председателят на Бундестага и бивш финансов министър, Волфганг Шойбле, заяви пред в. "Билд ам зонтаг", че избирането на Бринкхаус може да донесе известна стабилност в консервативния блок, разтърсен от вътрешни борби заради имиграцията.

"Промяната на върха на парламентарната група може да стабилизира канцлера", каза той. "От известно време в съюза цари известно притеснение. Може (избирането на Бринкхаус) да е било възможност да се изпусне напрежението", заяви Шойбле.

Вътрешният министър и лидер на ХСС, Хорст Зеехофер, който едва не причини разпада на правителството през лятото поради спор за имиграцията с канцлерката, каза пред в. "Велт ам зонтаг", че подкрепя кандидатурата на Меркел за преизбиране като председател на ХДС.

"Ангела Меркел обяви, че би искала да се кандидатира за председател на партията. Мисля, че това е правилното решение", заяви Зеехофер.

През уикенда Меркел каза, че трябва да се прекратят вътрешните борби, които доведоха до загубата на подкрепа преди регионалните избори в провинциите Бавария и Хесен този месец.